PROTESTA poljoprivrednika – Ispunjen SAMO jedan uslov

PROTESTA poljoprivrednika – Ispunjen SAMO jedan uslov

Predsednik Saveza poljoprivrednih proizvođača ,,NAPS“ Dragan Kleut najavio je još jedan protest zakazan za četvrtak 24.februara zbog, kako on navodi, praznih obećanja. Udruženja iz Vojvodine odazvali su se pozivu Vlade Srbije i pregovarali o svojim zahtevima, zbog kojih su pokrenuli proteste, međutim dogovor nije uspostavljen i protesti se nastavljaju. 

Nakon pregovora u Vladi Srbije protest se nastavlja

23.02.2022. Predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Vojvodine u Vladi Srbije primila je premijerka Ana Brnabić u prisustvu ministra finansija Siniše Malog i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kao i članova premijerkinog kabineta.

Kako ističu predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, pokazano je interesovanje predstavnika države za njihove probleme ali je od svih zahteva poljoprivrednika usvojen samo jedan, a to je isplata zaostalih subvencija. Pregovori poljoprivrednika će se po svemu sudeći nastaviti u kabinetu premijerke u petak, 25. februara. Ipak to nije odložilo za danas najavljeni protest poljoprivrednika u više gradova Srbije.

Cene đubriva glavni razlog protesta

Cena mesečnog đubriva u odnosu na prošlu godinu porasla je neverovatnih 3 puta. 100 kilogram uree koštao je 3.000 dinara a sada košta 12.000. I to nije sve, cene goriva su takođe porasle. Svi inputi koji su potrebni poljoprivrednicima otišli su visoko.

,,Država nam je ukinula subvencionisanje u biljnoj proizvodnju i ukinula nam je regresivno gorivo. Jedini mi u Evropi i regionu nemamo regresivno gorivo i jedini mi imamo nivo subvecionisanja biljne proizvodnje na nivo statističke greške. Mi ćemo morati da redukujemo primenu veštačkih djubriva i agro tehničkih mera što će dovesti do izuzetnog pada proizvodnje i pitanja opstanka poljoprivrednika u ovom poslu.“, navodi Kleut.

Jedini način da poljoprivrednici ostvare ove zahteve jesu protesti. Kleut se nada velikom odazivu ljudi i kako kaže svakog dana se javlja sve više onih koji žele da budu deo ovoga, kako udruženja tako i poljoprivrednici bez udruženja.

Očekuje se veliki broj proljoprivrednika na protestima

Kleut navodi da su se protestu pridružili i poljoprivrednici iz Mačve, Savez udruženja poljoprivrednika zapadne Srbije kao i Savez poljoprivrednika Banata. Protesti će se organizovati u Zrenjaninu, Srbobranu, Itebeju, Žitištu, Šapcu, Rači, Dolovu, Blacu, Roćevićima…

,,Ne pravimo mi protest jer nam je dosadno već zato što nas je muka naterala i zato što imamo ozbiljan problem da opstanemo u proizvodnji. Nadamo se da će država to konačno prepoznati.“, dodaje Kleut.


Koji su zahtevi poljoprivrednika?

  • Regres za gorivo bez akcize
  • 200 evra po hektaru u biljnoj proizvodnji
  • Kontrola uvoza smrznutog mesa i živog mesa iz svih delova sveta
  • Kontrola uvoza mleka u prahu
  • Isplata subvencija koje kasne i subvencija inače

Najveći problem isplata subvencija, jer neke kasne čak i po godinu i po dana.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica