Trsteničani će i ove godine piti vino izuzetnog kvaliteta

Trsteničani će i ove godine piti vino izuzetnog kvaliteta

Kao i svake godine do sada, na konkurs turističke organizacije opštine Trstenik za najboljeg proizvođača vina javio se veliki broj vinara. Na svečanosti koja je juče održana stručna šestočlana komisija ocenjivala je čak 82 različite sorte vina u tri kategorije: belo, crveno i roze vino.
 

Ove gdoien na konkurs opštine Trstenik se prijavio veliki broj vinara - © Agromedia

Pored vinara iz opštine Trstenik na konkurs se javio i veliki broj proizvođača sa područja susednih opština, pa i onih udaljenijih. Na prigodnoj svečanosti, uz izložbu vina, kalemova i opreme za proizvodnju, kao i pratećih ručnih radova, proglašeni su oni koji zaslužuju priznanje. Mnogi proizvođači dobili su zlatne i srebrne plakete za različite sorte vina.

Jedan od nagrađenih vinara iz ovog kraja i vlasnik mnogih šampionskih sorti vina, Milomir Milosavljević iz Bučja, naglašava da se od autohtonih sorti tamnjanike i prokupca dobija najkvalitetnije vino, a da je tajna dobrog vina u: „bogom danoj zemlji, tehnologiji proizvodnje i suncu koje kod nas greje.
 

Na izložbi vina u Trsteniku bili su izloženi i oprema za pravljenje vina - © Agromedia

„Za dobro vino neophodan je trud, rad i poneka tajna“, ističe Zoran Mirković, predstavnik udruženja vinara i voćara „Sveti Trifun“.

Jedan od najmlađih takmičara koji je dobio nagradu je Aleksa Đurđević iz sela Poljna. U razgovoru sa njim saznali smo da se njegova porodica vinogradarstvom bavi već 40 godina, a da su on i njegovi roditelji obnovili ovu proizvodnju i počeli aktivno ponovo da se bave vinogradarstvom pre četiri godine.
 

Zlatna medalja za najbolje belo vino - © Agromedia

Vinograde gaje na površini od dva hektara. Ove godine je, između ostalog, nagrađen zlatnom plaketom za belo vino, a prošle godine se okitio zlatnom plaketom za crno i srebrnom za belo vino. 


Vukadinović Miroslav iz Mijajlovca nagrađen je sa tri medalje za kvalitet vina, ali je dobio i priznanje za najlepši štand.

Ovo su samo neki od takmičara koji su za svoj trud dobili nagradu, a gotovo u svakom selu putnika namernika i slučajnog gosta očekuje posluženje dobrim vinom uz srdačne osmehe vrednih vinogradara.

Sagovornici:


Milomir Milosavljević
Zoran Mirković
Aleksa Đurđević

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica