Raspisan novi IPARD podsticaj za razvoj seoskog turizma

Raspisan novi IPARD podsticaj za razvoj seoskog turizma

Raspisan novi IPARD podsticaj: Ovog puta za razvoj seoskog turizma   - © Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da je objavljen prvi javni poziv za sredstva iz programa EU IPARD Mera 7, kojom je predviđena pomoć za razvoj seoskog turizma od 20 miliona evra.

IPARD Mera 7 ima za cilj podsticanje bavljenja nepoljoprivrednim aktivnostima na selu, a rok za podnošenje zahteva je od 1. jula do 1. oktobra.

U biltenu „IPARD na dlanu“ Ministarstva poljoprivrede navedeno je da je krajem maja usvojen Pravilnik o IPARD podsticajima za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, kojim su bliže utvrđeni korisnici, uslovi i dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje.

Ugostitelji koji žele da unaprede svoju turističku ponudu ili tek započnu bavljenje ovom delatnošću u ruralnim područjima Srbije, na ovaj način moći će da dobiju podršku u okviru IPARD Mere 7.

Korisnici ove meru mogu biti fizička lica, preduzetnici i mikro i mala privredna društva.

Za jedan projekat, koji može biti sačinjen od više različitih investicija, korisnici IPARD Mere 7 će iz IPARD fonda moći da povrate i do 65 odsto iznosa investicije i tako ostvare podršku između 5.000 i 300.000 evra po projektu.

.Raspisan novi IPARD podsticaj: Ovog puta za razvoj seoskog turizma © Agromedia

Investicije koje su prihvatljive odnose se na sve: od izgradnje i rekonstrukcije objekata za smeštaj do pejzažnog uređenja dvorišta, izgradnje terena za rekreaciju, prostora za degustaciju i prodaju hrane i pića, nabavku bicikala, izradu veb-sajta za prikaz turističke ponude, nabavku opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Korisnik sredstava IPARD-a ne mora da ima prebivalište u ruralnom području, već može da ima prebivalište na bilo kom delu teritorije Srbije, ali mesto investicije mora biti u ruralnom području.


Podnosilac zahteva ne mora, ali može, biti lice koje se već bavi pružanjem usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu i može da investira u bilo koji tip ugostetiljeskog objekta za smeštaj, tako da nije obavezno imati seosko turističko domaćinstvo.

Izrada vodiča za korisnike IPARD Mere 7  je u toku, a tu će se na razumljiv način prikazati svi koraci koje korisnici treba da preduzmu kako bi se pripremili za podnošenje zahteva za ove podsticaje.

Izvor: Danas


Komentari (3)

Batakovic dana

2020-12-27 09:23:48

Kada ce se doneti odluka o besprovatnim srefstvima za turizm za 2021godinu ,srdacan pozdrav

AGROmedia tim

2020-12-27 16:44:14

Poštovani,

Preliminarna lista je objavljena na sajtu Uprave za agrarna plaćanja. Možete je pogledati ovde.

Denis Martinovic

2020-12-09 22:41:51

Molim vas mozete li mi reci od kojeg datuma moze da se preda za nepovratna sredstva za etno selo u 2021,.godini .kako sam razumeo da sam zakasnio sa predajom dokumentacijom za 2020.god hvala

AGROmedia tim

2020-12-10 10:03:24

Poštovani,

Prijave su bile do 30. oktobra.
Sve informacije vezano za IPARD možete pogledati na sajtu: https://ipard.co.rs/

Zaklina Nakic

2020-11-11 08:54:52

Sa postovanjem lep predlog imate za razvoj seoskog turizma ja sam odavno zainteresovana za svoje domacinstvo imam u posed u ruralnom mesto ali neznam kako da pokernem treba mi savet i finansijska pomoc da bi obnovila i krenula sa nekim poslom ako moze neka savet i pomoc za pokretanje

Agromedia

2020-11-12 11:07:06

Poštovana Zaklina,

Država objavljuje podsticaje za razne oblasti uključujući i razvoj seoskog turizma. Redovno pratimo i informišemo naše čitaoce o tome. Sugerišemo da nastavite redovno da nas pratite kako ne biste propustili informacije o finansijskim podsticajima. U međuvremenu možete da pročitate iskustva drugih ljudi koje smo objavljivali, sigurno će Vam dati mnogo ideja. Možete ih pronaći ovde: https://www.agromedia.rs/zivot-na-selu/seoski-turizam/

Srdačan pozdrav,
Vaš Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica