PŠENICE ima NA PRETEK, i to za ceo Balkan – kaže ministar Nedimović

PŠENICE ima NA PRETEK, i to za ceo Balkan – kaže ministar Nedimović

Počela je žetva ječma u Srbiji, uskoro će i pšenice. S druge strane, pandemija koronavirusa i kriza u Ukrajini izazvali su globalne nestašice hrane i inflaciju. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će prinos pšenice u Srbiji biti bar tri miliona tona, što je dovoljno za ceo Balkan.

klas pšenice pred žetvu

Ministar Branislav Nedimović kaže da se krenulo sa žetvom ječma, da će prinos biti bolji od desetogodišnjeg proseka, mada ne i rekordan. Za desetak dana počinje i žetva pšenice.

“Očekujem dobru proizvodnu godinu za pšenicu, bar tri miliona tona prinosa, zavisi od meteoroloških uslova. Ali u svetu su ogromni potresi na tržištu hrane, mi moramo da vodimo računa kao država šta se dešava. Mi jesmo veliki proizvođač hrane i proizvedemo dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno, ali ne treba zbog izvoza da u Srbiji ostanemo bez brašna i pšenice”, naveo je ministar.

Nedimović kaže da će Srbija imati dovoljno pšenice za ceo Balkan.

“Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona i za hleb i za sve ostalo, ostalo ide u izvoz”, rekao je Nedimović pojašnjavajući da to znači da imamo pšenice za dve i po Srbije.

Nikad veća otkupna cena malina
Komentarišući cenu malina, Nedimović je rekao da otkupna cena nikad nije bila veća – 600 dinara u valjevskom i šabačkom kraju, gde se prvo bere malina.

Navodi da Srbija ima 20.000 hektara malinjaka, pri čemu 97 odsto malina ode u izvoz, najviše u Francusku i Nemačku.

Nedavne vremenske nepogode oštetile su puteve u ivanjičkom i ariljskom kraju, a ministar obećava da će država već sutra ili prekosutra pomoći da se šteta na infrastrukturi sanira.


Najavio je i da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske od grada biti zaštićen zapad Srbije, baš kako je zaštićen i valjevski kraj. Za automatsku protivgradnu zaštitu je u tu svrhu izdvojeno preko 40 miliona evra.

Izvor: RTS

Komentari (1)

milan

2022-06-28 13:49:26

ima blokirali izvoz nisu ni lanjsko prodali zito u srbiji niko ne trazi a izvoz blokiran nebuloze Nedimovicu jel to radite da spustite cenu zita jos malo.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica