Vest – Protest ratara u 12 opština

Vest – Protest ratara u 12 opština

Tokom protesta poljoprivrednika, koji je najavljen za sredu, 26. avgust, ulice će biti blokirane u 12 opština i gradova u Srbiji, saznaje ekipa emisije „Svet poljoprivrede“. Ovo će biti protest upozorenja, kojim ratari žele da alarmiraju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da što pre zakaže sastanak, na kojem bi se rešio problem niske otkupne cene suncokreta.

Blokada puteva - ©Agromedia

Do sada, blokade su potvrdili poljoprivrednici iz Kovina, Pančeva, Alibunara, Lapova, Kovačice, Požarevca, Velikog Gradišta, Žabara, Malog Crnića, Rače, Kragujevca i Stare Pazove. Protest će biti organizovan u jutarnjim časovima – od 8 do 11 sati. Na pojedinim lokacijama putevi će biti potpuno blokirani, dok će na drugim traktori stajati sa strane.

Kako saznajemo, iz Bavaništa će na ulice izaći više od 100 traktora, a iz 25 požarevačkih sela očekuje se po 15 do 20 traktora.

„Tačan broj poljoprivrednika koji će učestvovati u ovim blokadama se ne zna, ali je odziv za sada izuzetno veliki“, kaže predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije, Jovica Jakšić. Kako saznajemo, samo će iz Bavaništa na ulice izaći više od 100 traktora, a iz 25 požarevačkih sela očekuje se po 15 do 20 traktora.

Udruženi poljoprivrednici od nadležnih organa traže da se otkupna cena suncokreta vrati na već dogovorena 43 dinara, umesto trenutno ponuđenih 36. Naime, „proizvođači suncokreta traže da se isplati tržišna cena suncokreta, koja je u regionu znatno veća“, dodaje Jakšić. 

Izvor vesti:
Agromedia 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica