Prodaja zemlje strancima tek za 10 godina

Prodaja zemlje strancima tek za 10 godina

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da bi prema izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu stranci mogli da kupuju poljoprivredno zemljište od privatnih lica tek za deset godina i to najviše dva hektara.
 

Poljoprivredno zemljište - freepic.com 

Nedimović kaže da je dobro što o tome postoji široka saglasnost, te navodi da se to pitanje izmenama zakona rešava praktično zauvek. On je uoči sastanka s predstavnicima udruženja poljoprivrednika rekao da je s njima o toj temi intenzivno razgovarao prethodnih godinu dana, iako je ona aktuelna od 2008. godine.

Kad je reč o javnoj raspravi, nje, kaže Nedimović, nije bilo, jer je tako odlučeno.

Jednostavno, takva je bila odluka vlade, da ne bude javne rasprave i tačka. To je uvek politička odluka, a ja mislim da je ono što ćemo doneti dobro za Srbiju“, uveren je ministar.

Izmene zakona o zemljištu biće usvojene po hitnoj proceduri

Kaže da ne očekuje probleme u vezi s procedurom i usvajanjem izmena zakona, te primećuje da su u javnosti i dalje prisutne dileme u vezi s mogućnostima pravnim lica da kupuju zemlju.

Podseća da član 85 Ustava jasno navodi pod kojim uslovima i kako strana pravna lica mogu da dođu u situaciju da budu vlasnici imovine.

Da li će pravna lica kupovati zemljište, domaća pravna lica apsolutno, a strana pravna lica – samo ako postoji poseban međunarodni sporazum koji mora da bude ratifikovan u Skupštini“, kaže Nedimović.


To, dodaje, važi samo za državljane članica EU, na osnovu elemenata dogovorenih 2008. prilikom potpisivanja SSP-a.

Da podsetimo, bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi SSP-a koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica