Povrće i voće iz uvoza obara cene domaćem

Povrće i voće iz uvoza obara cene domaćem

Zbog izuzetno jeftinijih proizvoda iz uvoza, potražnja, a samim tim i promet voća i povrća iz Srbije se smanjuje. Mnogi povrtari i voćari kažu da od prodaje domaćih proizvoda na pijaci niko od njih ne može da očekuje neki veći ekonomski profit.

Voće i povrće iz uvoza obara cene domaćem  - © Pixabay

Naime, cene domaćih proizvoda drastično su oborene zbog višestruko jeftinijih proizvoda iz uvoza, a potražnja voća i povrća iz Srbije sve je manja. Ali prava razlika između srpskog i makedonskog paradajza je u ceni.

Tako se makedonski ili albanski paradajz prodaje po ceni od 90 dinara, dok cena domaćeg ide i do 160. Nešto je manja razlika između španske i domaće paprike, 100 prema 120 dinara, a drastična je kad je reč o uvoznom belom luku, koji stiže čak iz daleke Kine po ceni od 360 dinara, naspram 550, koliko košta onaj proizveden u Srbiji.

Jedan povrtar iz Obrenovca kaže da od prodaje domaćih proizvoda na pijaci niko nije video veliku zaradu i da je to isključivo samo preživljavanje. Ostali prodavci takođe ističu da, iako je reč o domaćim plodovima koji su i kvalitetniji i zdraviji od drugih, i oni donose svoje proizvode na pijacu samo da bi mogli da zarade štogod.

Voće i povrće iz uvoza obara cene domaćem  - © Pixabay 

Agroekonomski analitičar, Milan Prostran, kaže da su male subvencije u poljoprivredi i bescarinski uvoz osnovni razlog što jedemo uvozne, a bacamo domaće proizvode.

Morali smo da budemo svesni u vremenu kada smo zaključivali sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama u okruženju u okviru CEFTE, kada smo zaključili sporazum sa Turskom, sa još nekim zemljama u okruženju i, naravno, kada smo zaključili sporazum sa EU 2008. godine, da će nam bescarinski uvoz pre svega stvoriti ozbiljnu konkurenciju domaćim proizvođačima“, navodi Prostran.


Spas za poljoprivredu stručnjaci vide u udruživanju po reformisanom zadružnom principu, u čemu bi, kažu, morala da posreduje država.

Izvor: N1

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica