Srbija započela izvoz govedine u Kinu

Srbija započela izvoz govedine u Kinu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija prvi put nakon 30 godina izvezla kontejner goveđeg mesa u Kinu.

 

govedina © Pixabay

Gostujući u emisiji U središtu pažnje Prvog programa Radio Beograda, Nedimović je izjavio da je planirano da se svakog drugog ili trećeg dana šalje po jedan kontejner govedine u Kinu. Rekao je tom prilikom da će Vlada Srbije do kraja godine izaći sa novim programom podrške investicijama u prehrambenoj industriji.

Izvoz goveđeg mesa u Kinu

Napomenuo je takođe da su Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede preduzeli sve mere kako bi sprečili da afrička svinjska kuga, bolest koja trenutno predstavlja jedan od najvećih problema stočara širom sveta, stigne u Srbiju.

Za sada je stvar pod kontrolom, ne mogu da garantujem da se neće pojaviti, preduzimamo mere i za to šta ćemo raditi ako se pojavi῎, istakao je Nedimović.

govedina © Pixabay

Na korak do Poglavlja 11

U razgovoru sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem Nedimović je rekao da su gotovo svi uslovi za otvaranje Poglavlja 11, koje se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja, ispunjeni.


Obavestio je Fabricija da je Akcioni plan za Poglavlje 11 upućen Vladi Srbije, čime je ispunjeno drugo merilo. Resorno ministarstvo saopštilo je da je Srbija zahvaljujući ovome stigla na korak do otvaranja ovog poglavlja.

Ministar Nedimović: IPARD na dohvat ruke

Nedimović je takođe Fabriciju rekao da se u narednom periodu očekuje da Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka dobije aktreditaciju, a razgovarali su i o budućim projektima EU I Srbije u vezi sa poljoprivredom. Ministar je pozvao Fabricija da zajedno uruče nova rešenja koja će srpski poljoprivrednici koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv dobiti.


Izvor: b92.net

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica