Poljoprivrednici Stiga odustali od protesta

Poljoprivrednici Stiga odustali od protesta

Udruženje poljoprivrednika ,,Stig” odustalo je od protesta koji je najavljen zbog prekupog azotnog mineralnog đubriva. Poljoprivrednicima je ponuđena cena od 750 evra po toni, koliko su oni i tražili.

Protesti - ©Agromedia

Predsednik tog Udruženja Nedeljko Savić rekao je agenciji Beta da je za sutra, u vreme kada je trebalo da se održi protest, zakazan sastanak na kome će Ministarstvo poljoprivrednicima i zvanično saopštiti ponudu.

„Ministartvo je delimično ispunilo naše zahteve time što je ponudilo da poljoprivredici celog Braničevskog okruga dobiju azotno mineralno đubrivo po ceni od 750 evra po toni, a da razliku do tržišne cene od oko 900 evra plati Grad Požarevac“, rekao je Savić.

Dodao je da bi, prema toj ponudi Ministartva, poljoprivrednici Braničevskog okruga u prvoj tranši, za pet dana, dobili po 10 tona đubriva, a 10. marta drugu tranšu od još 10 tona, te da ga mogu platiti beskamatnim kreditom, jer će kamate subvencionisati država.

Ponuđena količina đubriva bi, prema rečima Savića, trebalo da bude dovoljna, jer poljoprivrednici tog kraja nemaju više od po 50-60 hektara zasejanih pšenicom.

On je rekao da će, ako to đubrivo ne stigne do 10. marta, šteta na prinos biti veća nego što je razlika između subvencionisane i tržišne cene.

Poljoprivrednici su, prema njegovim rečima, nezadovoljni i zbog toga što država nije ispunila njihov zahtev da subvencioniše gorivo, već da je ponudila da će zakonom koji tek treba da se pripremi predvideti da na povlašćenu cenu goriva imaju eventualno profesionalni poljoprivrednici, ali ne i oni koji se uz to još nečim bave.

Protest poljoprivrednika Uduženja „Stig“ započeo je u decembru prošle godine, zbog astronomskog poskupljenja mineralnog đubriva, čija je cena prelazila 1.000 evra po toni, dok je u proleće te godine koštalo 330 evra po toni.

Poljoprivrednici su tada tražili da država obezbedi đubrivo po „razumnoj“ ceni od 750 evra i Ministartvo poljoprivrede je tek sredinom janura najavilo da je iz uvoza obezbedilo 70.000 tona koje tek treba da stigne, ali ga je nudilo po 750 evra po toni, bez poreza na dodatu vrednost i troškova prevoza.

Udruženje je tada odbilo tu ponudu i najavilo nove proteste i tek nakon toga Ministarstvo je đubrivo ponudilo po konačnoj ceni od 750 evra za one poljoprivrednike koji su protestovali.


Za ostale poljoprivrednike u Srbiji resorno ministarstvo je ponudilo samo beskamatni kredit na tri godine i uputilo ih da đubrivo nabave na tržištu.

Izvor: Danas.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica