Poljoprivredni sajam: ITALIJA i SRBIJA udruženim snagama za modernizaciju srpske POLJOPRIVREDE!

Poljoprivredni sajam: ITALIJA i SRBIJA udruženim snagama za modernizaciju srpske POLJOPRIVREDE!

,,Nove tehnologije u poljoprivredi Srbije” naslov je seminara koji su u okviru Međunarodnog sajma poljoprivrede organizovali Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut BioSens, kao i jedan od najznačajnijih italijanskih instituta u poljoprivredi – CREA.

 

Seminar je održan u 23.05., u periodu od 11 do 13h u sali broj 3 kongresnog centra Novosadskoj sajma.

Ovaj skup otvorio je Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, a prisutnima se obratio i direktor beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE, Antonije Ventreska, koji je istakao značaj primene novih tehnologija u razvoju poljoprivrede.

Najzanimljivije prezentacije projekata

Predstavnici domaćih instituta prestavili su neke od svojih najznačajnijih projekata, a posebnu pažnju privuklo je predavanje Nataše Ljubičić iz Inststuta BioSens, koja je predstavila rad na povećanju rezistentnosti biljaka primenom metode modifikacije DNK.

Naučnici iz instituta CREA predstavili su sistem satelitske navigacije koji povezuje u trougao traktor, njivu i satelit. Na taj način, korisnicima se pruža obilje informacija o vlažnosti zemljišta, načinu ishrane biljaka, a očitavaju se i mnogi mnogi drugi podaci koji korisnicima značajno olakšavaju rad, a poljoprivrednu proizvodnju čini rentabinijom.


Značaj učešća Italije kao zemlje partnera na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

O značaju italijanskog učešća i to kao zemlje partnera na ovogodišnjem Sajmu, kao i značaju bilateralnih odnosa, svedoči poseta italijanskog Ministra poljoprivrede i prehrambene suverenosti, Frančeska Lolobriđide Srbiji i Sajmu, kao i predsednika Agencije ITA, Matea Copasa. Gosti iz Italije su 20. maja, nakon svečanog otvaranja Sajma, učestvovali i na seminaru koji su u Kongresnom centru Sajma organizovale Agencija ITA i Banca Intesa, uz prisustvo visokih srpskih i italijanskih zvanica.

Italijanske kompanije, od kojih mnoge godinama posluju u Novom Sadu i već imaju svoje predstavnike u Srbiji, dolaze iz domena različitih delatnosti poljoprivrednog sektora i na najbolji način prezentuju naše proizvodne kapacitete.


Imajući u vidu činjenicu da je sektor poljoprivrede, prema svim pokazateljima, vodeći u pogledu trgovinske razmene naše dve zemlje, a budući da se Sajam održava u specifičnim društvenim okolnostima u kojima se nalazimo, potrebno je da uložimo dodatni napor i uz angažovanje svih raspoloživih instrumenata pomognemo našim kompanijama da zajedno rastu i razvijaju se.

Inače, za Novosadski sajam 2023. godina je izuzetno značajna – obeležava se 100 godina njegovog postojanja, dok se ovog maja se međunarodni poljoprivredni sajam održava 90. put.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica