Poljoprivreda u Subotici

Poljoprivreda u Subotici

Prema poslednjem popisu, u Subotici ima 6.262 registovana poljoprivredna gazdinstva. Među njima, nisu retki poljoprivrednici koji već dugo idu u korak sa evropskim, ali ima i mnogo malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava. Zato se gradski stručnjaci, zaduženi za poljoprivredu, trude da pomognu njihov razvoj i unapređenje i to u svim granama poljoprivrede.

Subotica je već dobro poznata po odličnim imanjima i vrhunskim rezultatima u gotovo svakoj grani poljoprivrede. Ove godine, njeni stanovnici su takozvane “niske kulture” gajili na čak 80.000 hektara zemlje. Voćnjaci zauzimaju više od 4.000 hektara, a vinogradi 500. Goveda je u Subotici oko 20.000, a od toga je 6.700 muznih krava. Ukupan broj svinja iznosi oko 78.000, a ovaca oko 13.000. Kako smo saznali od stručnjaka iz opštine Subotice, izgleda da u ovom kraju najveće probleme imaju upravo stočari.

Mirko Ostrogonac, stručni saradnik za poljoprivredu grada Subotice, kaže: „Subotica je karakteristična po razvijenom stočarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu, a imamo i organsku proizvodnju. Problemi su trenutno najviše prisutni u mlekarstvu, s obzirom na to da su sve veći i oštriji kriterijumi za prijem i otkup mleka”.

Mirko Ostrogonac, stručni saradnik za poljoprivredu grada Subotice - ©Agromedia

„Na mnogim punktovima, u slučaju da dođe do pada kvaliteta mleka ili nekih problema, pojave bakterija i slično, stanice se zatvaraju na po nekoliko dana. Poljoprivrednici se na to žale, dolaze kod nas i traže pomoć, ali to su kriterijumi koje oni jednostavno moraju da ispune“, dodaje gospodin Ostrogonac.

Prema poslednjem popisu, u Subotici ima 6.262 registovana poljoprivredna gazdinstva. Među njima, nisu retki poljoprivrednici koji već dugo idu u korak sa evropskim i kada je reč o modernim tehnologijama, ali i o vrhunskim rezultatima. Ipak, u Subotici je, kao i u celoj Srbiji, mnogo malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava. Zato se gradski stručnjaci, zaduženi za poljoprivredu, trude da pomognu njihov razvoj i unapređenje i to u svim granama poljoprivrede.

Šime Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu- ©Agromedia

Šime Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, navodi: „Imamo ovde u Subotici Fond za razvoj poljoprivrede, koji prilično dobro radi i ima velike uspehe. Godišnje, po dva ili čak tri puta raspisujemo razne konkurse za koje je interesovanje izuzetno veliko. Na njima je tema svaki put drugačija. Pomažemo i ratare i povrtare i voćare. Trudimo se da izađemo u susret svima”.

Ovi konkursi su više namenjeni malim i srednjim proizvođačima, jer ovde nije reč o velikoj sumi novca. Može se konkurisati do milion dinara, u zavisnosti od konkursa. Većim proizvođačima je potrebno više novca, pa oni češće konkurišu kod Pokrajine ili Republike“, dodaje gospodin Ostogonac.


Stručnjaci zaduženi za poljoprivredu Subotice pomažu poljoprivrednicima kada je reč o ispitivanju plodnosti zemljišta i licitacijama državne zemljeOvogodišnji agrarni budžet od 200.000.000 dinara i dodatna sredstva iz Fonda za razvoj oni još troše i na uređenje atarskih puteva, kanalskih mreža i za razne podsticaje.

Stručnjaci iz Gradskog veća koji su zaduženi za poljoprivredu, kao i oni iz Fonda za razvoj poljoprivrede grada Subotice, posebno se trude da pomažu poljoprivrednicima kada je reč o ispitivanju plodnosti zemljišta i o licitacijama državne zemlje. Ovogodišnji agrarni budžet od 200.000.000 dinara i dodatna sredstva iz Fonda za razvoj oni još troše i na uređenje atarskih puteva, kanalskih mreža i za razne podsticaje.


Ivan Budinčević, stručni saradnik Fonda za razvoj poljoprivrede grada Subotice, kaže: „Budžet Fonda za razvoj poljoprivrede za ovu, 2015. godinu, iznosi 40 miliona dinara. Deo sredstava smo već podelili u prvom konkursu, za kupovinu pogonske i priključne mehanizacije, shodno programu rada za ovu godinu. Drugi konkurs ćemo raspisati u septembru mesecu. On će biti namenjen za kupovinu zemljišta i za kupovinu sadnog materijala”.

Ivan Budinčević, stručni saradnik Fonda za razvoj poljoprivrede grada Subotice - ©Agromedia  


Za ova sredstva mogu da konkurišu poljoprivrednici sa teritorije grada Subotice. Potrebno je da imaju potvrdu o aktivnom statusu u registru poljoprivrednih gazdinstava i naravno predračun za robu koja se kupuje, odnosno predugovor, ukoliko je reč o kupovini zemljišta. Ukoliko i Vi možete da ispunite ove uslove požurite u sam centar Subotice, u prelepu zgradu Gradske kuće i raspitajte se o detaljima trenutno aktuelnih konkursa. Srećno!

Sagovornici:
Mirko Ostrogonac, stručni saradnik za poljoprivredu grada Subotice
Šime Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu
Ivan Budinčević, stručni saradnik Fonda za razvoj poljoprivrede grada Subotice
 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica