Počela žetva u Toplici, prinosi na nivou prošlogodišnjih

Počela žetva u Toplici, prinosi na nivou prošlogodišnjih

Na površini od preko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je u toku žetva pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. Prinos je kako kažu stručnjaci za poljoprivredu na nivou višegodišnjeg proseka i kreće se od 3,5 do 4 tone po hektaru.

kombajn žanje pšenicu

Ukoliko vremenski uslovi dozvole žetva bi trebalo da se završi do kraja meseca, a kombajneri u zavisnosti od toga da li se radi sa vezivanjem slame ili ne, naplaćuju od 13.000 pa i do 15.000 dinara po hektaru.

Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke i zaštitne mere kvalitet zrna pšenice je zadovoljavajući, pa će ove godine biti dovoljno hlebnog žita za potrebe ratara, a i za prodaju. Kada se sagledaju sve okolnosti ratari mogu biti u potpunosti zadovoljni rodom i kvalitetom prinosa ratarskih kultura – kažu u prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi.

Preporučuju da nakon obavljene žetve poljoprivrednici odmah pristupe zaoravanju svojih strništa i obave đubrenje sa azotom, uz apel ratarima da ne pale žetvene ostatke kako bi se sprečili požari i sačuvao kvalitet zemljišta.

Izvor: Južne vesti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica