Peglana kobasica JOŠ UVEK NAJBOLJA – Medalje za pirotske specijalitete

Peglana kobasica JOŠ UVEK NAJBOLJA – Medalje za pirotske specijalitete

Tradicionalni prehrambeni proizvodi iz pirotskog kraja osvojili su 15 medalja za kvalitet na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, koji je nedavno održan u Novom Sadu. Najbolje ocene dobili su pirotska peglana kobasica i kačkavalj.

pirotska peglana kobasica sa etiketom

 

U Mlekarskoj školi čuvaju tradiciju, ali i kvalitet. Dva veka stara receptura proizvodnje pirotskog kačkavalja garant je uspeha.

“Nije poenta napraviti proizvod i biti kvalitetan, već je najveći doprinos prehrambenoj industriji održanje kvaliteta. Ponosni smo na to što je u prethodnim godinama otvoreno još nekoliko malih mlekara, a mi ćemo se truditi da u godinama koje su pred nama, obezbedimo dovoljan broj kvalitetnih kadrova”, navodi Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Najveći broj nagrada u Pirot su doneli proizvođači peglane kobasice, koja odnedavno ima zaštićeno geografsko poreklo.

“To znači da smo dokazali da je peglana kobasica tradicionalni proizvod koji je napravljen 100 posto od domaćih sirovina. Kada uzmemo sirovinu iz prirode i to pretvorimo u finalni proizvod, brend, onda je uspeh zagarantovan i to je jedini pravi put za bogato društvo,” objašnjava Dalibor Tošić, ugostitelj.

Preduzetnici koji proizvode pirotske delikatese, u protekloj deceniji osvojili su više od 130 nagrada na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

“Da nisu ovi ljudi, preduzetnici, očuvali kvalitet i širili se, uz poštovanje kvaliteta, ne bi ove medalje i priznanja došli u Pirot. Mi gde god se pojavimo mi plenimo kvalitetom svojih proizvoda”, smatra Veroljub Mihajlović iz udruženja preduzetnika.


A to prepoznaju i turisti, kojih je u protekloj deceniji pet puta više. Ukusna i kvalitetna hrana najveći je adut pirotskih ugostitelja.

Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica