Pančevačke oranice kvalitetnije od većine evropskih

Pančevačke oranice kvalitetnije od većine evropskih

Poslednji seminar projekta o merama za smanjenje zagađenja dugotrajnim zagađujućim materijama održan je u Pančevu. Trogodišnji projekat sprovodila je Japanska agencija za međunarodnu saradnju „Džaika“ zajedno sa ekološkim udruženjem iz oblasti Hjoga u Japanu, Hemijskim fakultetom iz Beograda i gradom Pančevom.

 

Pančevačke oranice kvalitetnije od evropskih - © Agromedia

Za vreme trajanja projekta Hemijski fakultet dobio je najsavremeniju opremu za analizu zagađenja, što je omogućilo bolje rezultate analize tla u Pančevu.

Nakon trogodišnje saradnje i analize tla u tom gradu donesen je zaključak da su pančevačke oranice bezbedne i da u njima ima manje zagađenja nego u nekim razvijenim poljoprivrednim državama Evrope.

„Džaika“ je odabrala grad Pančevo zato što je tu zemljište izloženo dugotrajnom industrijskom zagađenju i intenzivnoj upotrebi pesticida.

Ovo je bila prva takva analiza zagađenja tla u Srbiji. S obzirom na to da je japanska vlada opremila beogradski Hemijski fakultet najsavremenijim aparatima za monitoring, očekuje se da takve analize ubuduće budu češće.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica