OPREZ: Insekti i glodari postaju vrlo aktivni na njivama

OPREZ: Insekti i glodari postaju vrlo aktivni na njivama

U Srbiji se u narednom periodu očekuje vetrovito i toplije vreme od uobičajenog za novembar, a kiša je prognozirana tek mestimično. Iako će temperatura biti u postepenom padu i dalje će biti iznad proseka što pogoduje daljem razmnožavanju glodara i širenju biljnih bolesti.

Oprez: Stvoreni su uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina - © Agromedia

Jesen je obeležilo toplo vreme i temperature vazduha koje su i dalje neobičajeno visoke za ovo doba godine. To je dovelo da temperature zemljišta budu visoke što omogućava usevima da dostignu odgovarajući stepen razvoja pred zimsko mirovanje.

Iako je kiša bila retka pojava od početka novembra pa do sada najviše kiše registrovano je u severnim i centralnim područjima, između 40 i 50 mm, dok je u ostalim delovima zemlje izmereno od 10 do 35 mm.

Kiša koja je nedavno padala došla je u pravom momentu kako bi posejana pšenica imala dovoljno vlage za početne faze razvoja. Procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu na prosek na najvećem delu teritorije Srbije je imeđu 75 i 125%, dok je u nekim područjima oko 25%.

Topla jesen međutim stvara uslove za pojavu i umnožavanje glodara i drugih štetočina. Poljski glodari, od kojih su kod nas dominantne i štetne vrste: poljska voluharica, poljski miš i hrčak uništavaju useve, oštećuju zasade, zagađuju i oštećuju uskladištene proizvode. Osim toga glodari su i prenosioci brojnih bolesti. Većina je aktivna tokom cele godine.

Oprez: Stvoreni su uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina - © Pixabay

Pored glodara, trenutni vremenski uslovi pogoduju i razvoju insekata. Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo cikada kao i kolonija lisnih vaši. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju usled ishrane, cikade i vaši su prenosioci izuzetno značajnih i destruktivnih virusa. Saznajte kako da se rešite cikada.

Izvor: RHMZ


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica