Očekuje se više od 100.000 posetilaca na 85. Poljoprivrednom sajmu

Očekuje se više od 100.000 posetilaca na 85. Poljoprivrednom sajmu

Svake godine, iz svih krajeva Srbije, veliki broj poljoprivrednika poseti Međunarodni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu – najveći i najznačajniji agrobiznis događaj u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

Poljoprivredni sajam je mesto na kojem mogu da se steknu nova znanja, svakodnevno se organizuju radionice, skupovi, konferencije, gde nauka i struka imaju priliku da se sretnu, podrže i ostvare nove proizvode ili usluge.

„Imamo 1500 izlagača koji dolaze iz 30 zemalja i proizvode iz 60 država, prošle godine je sve to videlo oko 140.000 ljudi, nadamo se da ćemo ove godine oboriti rekord“, rekla je za Agromediju Mirjana Marić, zadužena za odnose sa javnošću na 85. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Otvaranje novih tržišta glavna tema na Danu žitara

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu poznat je i po najvećoj nacionalnoj izložbi stoke na Balkanu. Prodavale su se sve domaće životinje, a stigla je i „Milka“ iz Austrije.

Izložba junica na 85. Poljoprivrednom sajmu © Agromedia

„Stigla je Milka iz Austrije na sajam poljoprivrede. Mi smo već 15 godina na sajmu, uvozimo junice iz Austrije u Srbiju. ovo je kombinovani tip, i meso i mleko, njih odlikuje jako visoka proizvodnja mleka. Cena je konstanta i iznosi oko 2.500 evra“, rekao je Sava Vrbajac.

Očekuje se da će poljoprivredni sajam posetiti više od stotinu hiljada ljudi.

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu učestvuje 20 firmi iz Italije


„Ima jedno deset godina sigurno da dolazim na Poljoprivredni sajam, stoka je prva klasa, ima fine mehanizacije, sve mi se sviđa“, rekao je Čeda iz Stojnika, jedan od mnogobrojnih posetilaca.

„Obrađujem 5,5 hektara zemlje, imamo i stoku, nadam se da će ova sezona biti dobra. Skupa je proizvodnja, opasne su suše, ali ko hoće da radi može da zaradi od poljoprivrede“, rekao je naš sagovornik iz Mladenovca.

John Deere tarktor na 85. Poljoprivrednom sajmu © Agromedia


Zatekli smo i mlađe poljoprivrednike, koji kažu da će bez pogovora naslediti porodični posao. Na pitanje kakva je perspektiva za mlade poljoprivrednike u Srbiji, kažu da može lepo da se živi ako se zavrnu rukavi.

„Svako ko hoće da radi, na selu može da živi, mi to znamo iz ličnog iskustva. Planiram da nastavim porodični biznis“, rekao je Miloš Racković.


I ove godine predstavljena su najnovija dostignuća kada je reč o poljoprivrednoj mehanizaciji. Na oglednom delu sajma, naša ekipa zabeležila je trku traktora. Jedan od najboljih takmičara bio je mladi poljoprivrednik iz sela Bođani u okolini Bača.

Poljoprivredni sajam – trenutak kada biznis menja politiku

„Učestvovao sam u vožnji traktora sa prikolicom, bio sam poprilično dobar. Ovo mi je prvi put da učestvujem u ovakvom takmičenju, možda oborim i rekord. Traktor vozim svaki dan“, rekao je vidno uzbuđen Miloš.

Izložbeni deo poljoprivrednog sajma prekvira 47.000 kvadratnih metara napolju i još 11.000 u halama. Ako još uvek niste posetili sajam, vrata Međunarodnog poljoprivrednog sajma biće otvorena do ponedeljka 21. maja.

Sagovornici:

Mirjana Marić, Odnosi sa javnošću, 85. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica