Očekuje se 3,5 MILIONA tona pšenice i preko 7 MILIONA tona kukuruza!

Očekuje se 3,5 MILIONA tona pšenice i preko 7 MILIONA tona kukuruza!

Srbija ove godine očekuje žetvu od 3,5 miliona tona pšenice i u slučaju povoljnih meteo uslova kukuruza nešto više više od sedam miliona tona, izjavila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić.

džakovi sa pšenicom i kukuruzom

Srbija ima i značajnu proizvodnju suncokreta, šećerne repe i soje, napomenula je Ilićeva i dodala da trenutno imamo dovoljno hrane za sopstvene potrebe, ali i za ceo region i tradicionalne kupce.

Srbija je jedan od 10 najvećih proizvođača žitarica, kao i jedan od najvećih proizvođača maline, šljive, jabuke i drugog voća, što može značajno doprineti poboljšanju svetske proizvodnje hrane, rekla je Ilićava koja je putem video veze učestvovala krajem prošle sedmice na ministarskoj konferenciji u Berlinu u okviru skupa zemalja G7.

„Našu spremnost na saradnju i pomoć pokazali smo kroz mnoge aktivnosti do sada, ali je verovatno najvažnija od njih inicijativa Otvoreni Balkan, koja pomaže razvoju celog Zapadnog Balkana i najvažniji je regionalni projekat za Srbiju. Inicijativa koja trenutno uključuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju je otvorena i dostupna svima koji žele da se pridruže”, poručila je Ilićeva, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dobrosusedski i bilateralni odnosi su, istakla je, ključni za ekonomski prosperitet.

Ukazala je na značaj unapređenja prehrambenog sistema i da je Srbija posvećena na putu ka EU.

„Dokaz tome je i otvaranje ‘zelenog’ klastera u pregovorima o pristupanju EU u decembru 2021. godine, što je nakon usvajanja nove metodologije novi korak bliže članstvu”, rekla je Ilićeva.

Naglasila je potrebu da se iskoristi snaga znanja i da se poboljšaju prehrambeni sistemi kako bi obezbedili sigurnu hranu, pristupačnu za sve, a istovremeno čuvajući prirodne resurse i boreći se protiv klimatskih promena, primenom i razvojem najboljih poljoprivrednih praksi, poboljšanjem sistema distribucije hrane i smanjenjem bacanja hrane.


Učesnici ministarske konferencije su pozvani da preduzmu dalju zajedničku akciju u svim ovim oblastima i da se pridruže Globalnoj alijansi za bezbednost hrane koja je pokrenuta u Berlinu 18. i 19. maja ove godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica