Novosadski sajam: Evropska unija snažan oslonac srpske poljoprivrede!

Novosadski sajam: Evropska unija snažan oslonac srpske poljoprivrede!

Ove godine, zemlja partner sajma poljoprivrede u Novome sadu je evropska unija. Otvaranju sajma prisustvovali su generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, kao i premijer Srbije Miloš Vučević, a među glavnim temama uvodnog panela bili su značaj poljoprivrede za razvoj naše zemlje, kao i digitalizacija poljoprivrednih procesa.

 Ovom prilikom komesar Vojčehovski je, u društvu ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuelea Žiofrea, i drugih zvaničnika, obišao izlagače u Hali 1 a zatim se obratio prisutnima.

,,Pored našeg važnog trgovinskog odnosa u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, EU podržava poljoprivrednike Srbije promovišući produktivnost, održivost i inovacije kroz IPARD i druge programe.

U svojim sastancima sa premijerom Milošem Vučevićem, ministarkom za evrointegracije, Tanjom Miščević, i ministrom poljoprivrede, Aleksandrom Martinovićem, razgovarao sam o našem partnerstvu i kako možemo izgraditi jaču i zajedničku budućnost u oblasti hrane i poljoprivrede.

Jedan od vrhunaca moje posete jeste dolazak na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji će pružiti izvanrednu priliku da saznam više o hrani i piću Srbije, kao i da promovišemo raznovrsnost naših kvalitetnih EU proizvoda”, izjavio je ovom prilikom Vojčehovski.

EU za tebe

Predsednik Vlade Republike Srbije MIloš Vučević, zahvalio se Evrospkoj uniji na partnerstvu i istakao da Srbija kao kandidat za članstvo u ovoj organizaciji kada je poljoprivreda u pitanju ima šta da nauči ali i da pokaže partnerima.

Kako je objasnio, uloga Evropske unije kao partnera ovogodišnjeg Sajma je snažan i pozitivan signal u vrlo teškom, prelomnom momentu za domaću i evropsku poljoprivredu.


Nakon ceremonijalnog dela otvaranja 91. Sajma poljoprivrede u Novom sadu, program je započeo panelom u kome su učestvovali komesar EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski, ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Instituta Biosens Prof. dr Vladimir Crnojević.

Razgovaralo se o značaju poljoprivrede za razvoj naše zemlje ali i o digitalizaciji u poljoprivredi.

Tokom održavanja Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, planiran je čitav niz panela i događaja u organizaciji EU, kako bi se predstavili mnogi programi poput IPARDA 3 ali i standardi kvaliteta hrane u EU i zahtevi koje postavlja ovo tržište.


Mnogo je razloga da posetite ovogodišnji Sajam u Novom Sadu!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica