Novi Javni Poziv za Poljoprivrednike: Saznajte sve o uslovima i kako da se prijavite!

Novi Javni Poziv za Poljoprivrednike: Saznajte sve o uslovima i kako da se prijavite!

Preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge imaju mogućnost od danas pa do 2. februara 2024. godine da apliciraju za ostvarivanje bespovratnih sredstava u rasponu od 25.000 do 400.000 evra. Ova sredstva su namenjena za finansiranje investicija usmerenih ka podizanju konkurentnosti. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja objavilo je Treći javni poziv za prijavljivanje na program dodele bespovratnih sredstava u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu za 2023. godinu.

Ovaj Treći javni poziv obuhvata bespovratna sredstva namenjena za investicije koje doprinose poboljšanju konkurentnosti i veza u lancu tržišta u sledećim oblastima:

  1. prijem, manipulacija, određivanje kvaliteta, dorada, skladištenje, prerada i prodaja drugih useva;
  2. prerada i prodaja mleka i mlečnih proizvoda;
  3. prerada i prodaja mesa i mesnih proizvoda;
  4. proizvodnja i prodaja vina;
  5. prerada/dorada, pakovanje i prodaja pčelinjih proizvoda;
  6. prodaja proizvoda starih i umetničkih zanata, odnosno radova domaće radinosti koji su sertifikovani u skladu sa posebnim propisima koji određuju ove poslove i način sertifikacije, kao i vođenje posebne evidencije izdatih sertifikata;
  7. otkup, prerada, priprema za dalju prodaju i prodaja voća i povrća.

Rokovi i Način Podnošenja Prijave

Rok za podnošenje prijava je od 4. decembra 2023. do 2. februara 2024. godine, putem online forme, na softverskom rešenju Projekta Konkurentne poljoprivrede Srbije dostupnom na sajtu Projekta Konkurentne poljoprivrede Srbije i sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

Finansijski Okvir i Uslovi Finansiranja

Za realizaciju Trećeg javnog poziva odvojena su sredstva u iznosu od 750.000.000,00 RSD.

Bespovratna sredstva se određuju u procentu od 50% ukupne vrednosti podprojekta, uključujući poreze i doprinose za dotičnu investiciju, predviđene poslovnim planom. Minimalni iznos odobrenih bespovratnih sredstava ne može biti manji od 12,500 evra, niti veći od 200.000 evra. Preostalih 50% ukupne vrednosti prihvatljivih troškova predviđenih poslovnim planom obezbeđuje se na sledeći način:

  1. 10% ukupne vrednosti podprojekta kao sopstveno učešće korisnika i
  2. 40% ukupne vrednosti podprojekta kroz kredit poslovnih banaka, s kojima ministarstvo nadležno za poljoprivredu ima potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Detaljna tehnička uputstva o registraciji korisničkog naloga, prijavi na sistem, popunjavanju i podnošenju elektronskog obrasca prijave, kao i o tehničkoj podršci podnosiocima prijava, objavljena su na sajtu Konkurentne poljoprivrede Srbije i Uprave za agrarna plaćanja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica