Novi IPARD konkursi tek od aprila, ali sa 50 odsto avansa

Novi IPARD konkursi tek od aprila, ali sa 50 odsto avansa

Javni pozivi za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava iz IPARD II programa trebalo je da budu raspisani u oktobru, odnosno novembru, a po planu poziva koji je svojevremeno objavila Uprava za agrarna plaćanja. Dodatno, do kraja 2020. godine trebao je biti raspisan i javni poziv za prerađivače hrane iz Mere 3 IPARD programa.

Međutim, po rečima Biljane Petrović, v. d. direktora Uprave za agrarna plaćanja u izjavi datoj Večernjim novostima, “Sledeći poziv očekuje se tek u aprilu 2021. i to će biti javni pozivi za investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava” (Mera 1 za nabavku traktora i druge investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava).

Ovo višemesečno odlaganje raspisivanja javnih poziva najavljenih za oktobar, odnosno novembar 2020. godine, investitorima naravno kvari planove za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i ne uliva preteranu sigurnost, a kad je oslanjanje planirane dinamike investicija na raspoloživost IPARD sredstava u pitanju.

Međutim, iz rečenog od strane Biljane Petrović, v. d. direktora Uprave za agrarna plaćanja, može se zaključiti da će se mnogima ovo čekanje i isplatiti. Naime, izmenama zakonskog okvira omogućiće se uvođenje avansnog plaćanja. Ideja je da se posle odobravanja projekta, korisniku omogući povlačenje sredstava u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije, bez PDV. Tako će se po rečima Biljane Petrović korisniku olakšali pristup finansijskim sredstvima, ali i ubrzati realizacija investicije. Ostatak podsticaja, poljoprivrednik će dobiti, kao i do sada, kad se odobri zahtev za isplatu koji se upućuje nakon se investicija realizuje.

Izvor: Večernje Novosti 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica