Nove kreditne linije: Za poljoprivrednike u Vojvodini 600 miliona dinara

Nove kreditne linije: Za poljoprivrednike u Vojvodini 600 miliona dinara

Pored agrarnog budžeta za Vojvodinu iz kog će ove godine biti obezbeđena veća sredstva, sada je predviđena i podela 600 miliona dinara kreditnih linija. Ove godine očekuje se veliko interesovanje za kredite za unapređenje stočarstva.

 

600 miliona za agrarne kredite - ©Pixabay

Svih 11 kreditnih linija Fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine objaviće u drugoj polovini februara.

„Zahvaljujući kreditnim linijama Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine, u Turiji je prošle godine na deset hektara podignut trešnjik, u Irigu dva voćnjaka, na istoj površini, zasađene su sadnice krušaka i jabuka… veliko podno skladište podignuto je u Krajišniku, sistemi za zalivanje izgrađeni su u zemljoradničkim zadrugama u Debeljači i Tovariševu…“, kaže direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović, a prenosi Dnevnik.

Prošle godine za ovu namenu podeljeno je 300 kredita, a za kredite je bilo duplo više zainteresovanih. Ove godine u Fondu će biti 10% više novca nego prošle, a naročito ohrabruje to što su poljoprivrednici uredne platiše, to jeste što se više od 93% njih drži uredne otplate.

Kako je Aleksandar Bogdanović istakao za Dnevnik, među poljoprivrednicima više ne vlada interesovanje za kupovinu traktora, pa se očekuje da će i ove, kao i prošle godine najveće interesovanje biti za kredite za unapređenje stočarske proizvodnje. U 2018. godini poljoprivrednici su najviše bili zainteresovani za kredite radi tova junadi, kupovine ovaca i uzgoja svinja.

Uslovi za dobijanje kredita

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za kredite radi kupovine mehanizacije, priprodnih grla, košnica, radi podizanja staklenika i plastenika, protivgradnih sistema i slično. Kreditna linija za podizanje višegodišnjih zasada važiće i ove godine.

Kamate Fonda i ove godine biće jedan odsto za zalivne sisteme i jedan i po odsto za ostale kreditne linije. Najduži rok u vraćanju kredita imaju voćari, koji sa prvom ratom kreću tek nakon tri godine. Rok za otplatu za sve kredite je oko 5 godina.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica