NIS ostavio ljude na CEDILU? EVO ko više NEMA PRAVO na gorivo po povlašćenoj ceni!

NIS ostavio ljude na CEDILU? EVO ko više NEMA PRAVO na gorivo po povlašćenoj ceni!

Neprijatno iznenađenje doživeli su mnogobrojni poljoprivrednici nakon što im je od NIS-a stigla poruka o uslovima kupovine goriva po povlašćenoj ceni od 169 dinara. Nakon cirkularne poruke, nastala je zabuna ali i panika među poljoprivrednim proizvođačima.

Poljoprivredni proizvođači koji su probili limit, ili pak oni čije parcele nisu u sistemu eAgrar nemaju pravo da kupuju gorivo po povlašćenoj, već će morati po punoj ceni.

,,Poštovani, obaveštavamo Vas da Vaše poljoprivredno gazdinstvo nema prijavljeno zemljište u okviru registra e-Agrar i da u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije niste u mogućnosti da kupujete evro dizel gorivo po povlašćenoj ceni od 179 din/l. Uz NIS Agro karticu, svakako zadržavate sve ostale pogodnosti: popust od 6 din/l na G-Drive goriva, popust od 20% na sve tople napitke, popust od 10 din/kg na plinske boce, kao i popust od 5% na odabrana Nisotec ulja i maziva”, glasila je poruka koju je NIS uputio pojedinim poljoprivrednicima.

Kako samo ranije izveštavali, veliki je problem taj što mnogi poljoprivrednici veći deo površina nemaju u sistemu eAgrar. Kako bi se ovaj problem rešio, dogovoreno je da se izjave o zakupu zemljišta naknadno unesu u sistem, kako bi poljoprivrednici mogli da koriste povlastice za sve parcele koje obrađuju.

Kako i pod kojim uslovima poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na subvenciju po hektaru i refrakciju akcize za gorivo

U međuvremenu, poruka od NIS-a je opravdano unela nemir i paniku među poljoprivredne proizvođače koji čekaju pomenuti naknadni unos parcela koje su u zakupu.

Poljoprivrednicima koji čekaju verifikaciju parcela preostaje da čuvaju račune od goriva koje će plaćati po punoj ceni, a na osnovu kojih će moći da podnesu zahtev za refrakciju od 50 dinara i to u odnosu na punu cenu goriva.

Ovaj razvoj događaja nikako ne ide u prilog poljoprivrednicima čije parcele nisu u eAgrar-u, a ostaje da vidimo da li za će ovo usklađivanje u administrativnivnom smislu morati sami da plate cenu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica