Niš: EU podelila preko 900 plastenika i 2,4 miliona sadnica nakon poplava

Niš: EU podelila preko 900 plastenika i 2,4 miliona sadnica nakon poplava

Evropska unija je do sada dala više od 172 miliona evra za otklanjanje posledica poplava u Srbiji maja 2014. godine, a za saniranje posledica poplava u poljoprivredi je dala 9,5 miliona evra, izjavio je u Nišu državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Željko Radošević.
 

EU Nišlijama podelila preko 900 plastenika 2,4 miliona sadnica nakon poplava - © Pixabay 

On je istakao da je Evropska unija posredstvom Organizacije ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pomogla mala poljoprivredna gazdinstva u 41 opštini koja su najteže stradala u poplavama.

Malim poljoprivrednim gazdinstvima podeljeno je preko 2,4 miliona sadnica, više hiljada tona semena i mineralnog đubriva, preko 900 plastenika, sitna mehanizacija, košnice i domaće životinje, rekao je Radošević na konferenciji o pomoći Evropske unije poljoprivredi Srbije.

Dodao je da je za Srbiju veoma važno što je više od 1.000 poljoprivrednika prošlo kroz obuku koju je organizovao FAO, s ciljem da poljoprivreda bude otpornija u slučaju elementarnih nepogoda.
 

EU Nišlijama podelila preko 900 plastenika 2,4 miliona sadnica nakon poplava - © Pixabay

Naša zemlja je potrošila opredeljene fondove i očekujemo da se pružanje pomoći nastavi. Potreba postoji, a ključne odluke su pri Delegaciji EU koja treba da opredeli dodatna sredstva, kazao je Radošević.

Podsetio je da je Srbija odmah reagovala posle poplava i svojim sredstvima obnovila poljoprivrednu proizvodnju na više od 15.000 hektara.

Pomoćnik direktora Kancelarije za javna ulaganja, Zoran Dizdarević, istakao je da je ta Kancelarija posle poplava takođe pomogla poljoprivrednicima semenom i đubrivom, a da je, na osnovu uredbe Vlade Srbije, više od 3.000 poljoprivrednika dobilo po 20.000 dinara nadoknade štete po hektaru oranica.


 

EU Nišlijama podelila preko 900 plastenika 2,4 miliona sadnica nakon poplava - © Danijela Jovanović

Šef sektora u Delegaciji Evropske unije, Ričard Maša, najavio je novu pomoć EU Srbiji od šest miliona evra, delom i za uređenje reka.


Na konferenciji „Oporavak poljoprivredne proizvodnje i jačanje otpornosti na prirodne nepogode“, koju je FAO organizovao u Nišu, bili su predstavnici gradova i opština pogođenih poplavama 2014. godine.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica