NIJE BAŠ NAJLOŠIJA GRANA PRIVREDE – Poljoprivreda obrnula milijardu evra

NIJE BAŠ NAJLOŠIJA GRANA PRIVREDE – Poljoprivreda obrnula milijardu evra

Ukupna vrednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda, robe u oblasti šumarstva i ribarstva u drugom tromesečju ove godine veća je za 65,5 odsto u tekućim cenama u odnosu na isti period 2021. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

novac na njivi

U porećenju sa prvim polugodišnjem ove i prošle godine, ukupna vrednost trgovanja ovim proizvodima veća je za bezmalo 41 odsto (40,9), a u stalnim cenama porasla je za 15,2 odsto.

Zavod je izračunao da je ukupna kupoprodaja od poljoprivrednih preduzeća i gazdinstava u Srbiji ostvarena u iznosu od 115,7 milijardi.

Gledajući po regionima, najveći promet je u prvom polugodištu 2022. godine bio na području regiona Vojvodine, 73,4 milijarde dinara, a od te sume od poljoprivrednih gazdinstava je stiglo 45,9 milijardi dinara, a od preduzeća u vrednosti od 24,7 milijardi dinara.

Na drugom mestu po prodaji i otkupu je Beogradski region, ali je na tom području situacija drugačija nego u Vojvodini. U regionu Beograda prodaja je bila veća kod preduzeća 46,2 milijarde dinara, dok je vrednost otkupljene robe kod poljoprivrednih gazdinstava iznosila 22,6 milijardi dinara, a ukupno 68,8 milijardi dinara.

Jabuke na prvom mestu

Republički zavod za statistiku izdvojio je i prodaju i otkup izabranih proizvoda pa se tako u tabeli vidi da je u prvom polugodištu ostvarena najbolja kupoprodaja jabuka – 71.799 tona i daleko manje drugih poljoprivrednih proizvoda. Кrompira svega 6.098 tona, crnog luka 6.143 tone, kupusa 4.226 tona, pasulja samo 43 tone…

jabuka

Кada je reč o namirnicama iz grupe mesa, tu je svinjetina na prvom mestu jer je prodato i otkupljeno 47.736 tona svinjskog mesa, junetine 16.711 tona, a teletine samo 389 tona.


U Regionu Šumadije i Zapadne Srbije bila je višestruko niža prodaja i otkup u odnosu na Beograd i Vojvodinu, svega 26,9 milijardi dinara, s tim što je iz poljoprivrednih gazdinstava otkupljena daleko veća vrednost proizvoda u odnosu na promet robe iz poljoprivrednih preduzeća. Taj odnos je bio 23,8 milijardi dinara naprema 3,1 milijardu dinara.

Na jugu i istoku zemlje za šest meseci ostvaren je promet od svega 852 miliona dinara, a u toj kupoprodaji poljoprivredna preduzeća su prodala robe u visini od 94,2 miliona dinara, a poljoprivredna gazdinstva 754 miliona dinara.

Najviše se trgovalo žitom u ukupnom iznosu od 40,9 milijardi dinara, potom povrćem u visini od 22,9 milijardi dinara, stokom u iznosu od 19,6 milijardi dinara, voćem i grožđem u iznosu od 16,1 milijardu dinara


Promet ribom u prvih šest meseci bio je u visini 6,7 milijardi dinara.

Izvor: Dnevnik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica