Narednih dana obilne padavine – Moguće izlivanje nekih reka

Narednih dana obilne padavine – Moguće izlivanje nekih reka

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) narednih dana očekuju se obilnije padavine koje bi mogle da nanesu velike štete  poljoprivrednim kulturama. Najviše zabrinjava izjava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića koji je rekao da se očekivana količina padavina podudara sa situacijom kada smo imali velike poplave.

 Poplave

Od nedelje uveče pa sve do 17. maja u Srbiji se očekuju obimne kiše, a najviše će pasti tokom ponedeljka i utorka, zbog čega se očekuje i porast vodostaja na većem broju reka u Srbiji. Štab za vanredne situacije već je u pripravnosti, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je juče da se ova količina padavina “podudara s situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave”, navodi se u Blicu.

Ministar ipak kaže da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

Prema najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u ponedeljak i utorak (13. i 14 maja) na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta iznosiće od 20 do 40 litara, u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru. Na području Beograda ukupna količina za ta dva dana iznosiće od 30 do 50 litara po kvadratnom metru.

U petodnevnoj najavi, odnosno od 13. do 17. maja, navodi dalje RHMZ, ukupno će na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje pasti od 80 do 120, u istočnim od 40 do 80 litara po kvadratnom metru. Za tih pet dana najavljene su i obilne padavine za Beograd – ukupno će pasti od 70 do 90 litara po kvadratnom metru.

Prema upozorenju RHMZ, vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 13. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica