Mladim poljoprivrednicima prednost pri dodeli podsticajnih sredstava

Mladim poljoprivrednicima prednost pri dodeli podsticajnih sredstava

Poslednjih nekoliko godina u budžetu grada Kraljeva planiraju se sredstva za programe poljoprivredne politike i ruralnog razvoja. Za narednu godinu biće izdvojeno 65 miliona dinara od toga će polovina sredstava biti usmerena u investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Prioritet na konkursu imaće mlađi poljoprivrednici , kao i oni koji prvi put konkurišu.

Mladim poljoprivrednicima prednost pri dodeli podsticajnih sredstava - © Milanko Danilović / Agromedia

Sredstva od 65 miliona dinara koja su planirana za podsticaje u poljoprivredi su na nivou ovogodišnjih i namenjena su za regresiranje veštačkog osemenjavanja za umatičene krave i junice, regres za osiguranja, kamate za kredite, zatim kupovinu stoke, sadnog materijala i drugih sredstava, kao i posetu sajmovima u cilju sticanja novih znanja kroz razmenu iskustava i edukaciju.

„Ovaj način pomoći poljoprivrednicima i selu pokazao se dobrim i rezultati su vidni. Zahvaljujući takvim merama uvećao se broj grla u stočarskoj proizvodnji i povećan je broj hektara pod voćem i povrćem“, kaže za naš portal Dragan Čorbić,predsednik Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva.

Prema njegovim rečima, ovo je pravi posticaj opstanka mladih na selu i afirmacija poljoprivrede kao važne privredne oblasti.  

Konkurs za sredstva od aprila do novembra

Prednost na konkursima imaju mladi poljoprivrednici, žene nosioci poljoprivrednog  gazdinstva, zatim domaćinstva koja imaju više članova, kao i oni poljoprivrednici koji prvi put konkurišu.

Inače, na teritoriji grada Kraljeva ima ukupno 72.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a oko 55.000 stanovnika živi na selu što je oko 45 odsto ukupnog stanovništva.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica