Ministarstvo za brigu o selu najavilo programe za osnaživanje žena u seoskim sredinama

Ministarstvo za brigu o selu najavilo programe za osnaživanje žena u seoskim sredinama

Ministarstvo za brigu o selu je juče, povodom Međunarodnog dana žena priredilo svečani prijem u Palati Srbija za deset predstavnica ženskih zadruga koje posluju na teritoriji Republike Srbije. Domaćin skupa bio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednikom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademikom Draganom Škorićem.

Svečani prijem povodom Međunarodnog dana ženaFoto:Ministarstvo za brigu o selu

Ovo ministarstvo priprema niz programa za poboljšanje uslova života i rada u selima Srbije, a jedan od pravaca delovanja biće usmeren upravo na osnaživanje uloge žene u opstanku i revitalizaciji seoskih sredina.

Ministar je tim povodom izjavio da će se briga o ženama na selu pre svega zasnivati na izjednačavanju položaja žena koje žele da zasnuju porodicu na selu sa ženama koje su u radnom odnosu.

„Da mlada žena na trudničkom i porodiljskom odsustvu ima ista prava na pripadajuća primanja kao mlada žena u tom statusu u radnom odnosu. Isto tako predložićemo set ekonomskih mera koje direktno pospešuju ženske zadruge i olakšavaju im poslovanje – umanjenje stope PDV-a kako bi bile konkurentne, zatim to da neke zadruge budu oslobođene svih poreza, doprinosa, taksi, sem doprinosa za penzijsko-invalidsko i socijalno osiguranje”, rekao je resorni ministar.

On je takođe dodao da će predložiti mere iz sfere društvene odgovornosti, da određeni proizvodi budu označeni na poseban način i da se kupovinom tih proizvoda daje „vetar u leđa“ formiranju i uspešnom poslovanju tih zadruga.

Svečani prijem povodom Međunarodnog dana ženaFoto:Ministarstvo za brigu o selu

Programom “500 zadruga u 500 sela” sa 14,7 miliona dinara podržane su 2 ženske zadruge od ukupno 10 koje aktivno posluju u našoj zemlji, a značajno je, kako kažu iz Ministarstva za brigu o selu, da taj broj iz dana u dan raste jer žene, koje su stub života u seoskim sredinama, kroz zadrugarstvo ekonomski i socijalno osnažuju kako svoj položaj, tako i lokalnu zajednicu u celini.

Predstavnice koje su bile prisutne dolaze iz ženskih zadruga iz okoline Ražnja, Boljevca, Babušnice, Kosjerića, Užica, Pirota, Svilajnca, Inđije, Bačkog Petrovca.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica