Ministarstvo upozorava: Paljenje strnjike je zakonom zabranjeno

Ministarstvo upozorava: Paljenje strnjike je zakonom zabranjeno

paljenje strništaFoto: Agromedia, 2024, sva prava zadržana

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije apelovalo je ponovo da se ne pali strnjika i upozorilo na veliku štetnost i pogubne posledice paljenja i po prirodu, i po zdravlje ljudi.

Ministarstvo je istaklo da je pri uklanjanju žetvenih ostataka neophodna primena drugih, efikasnijih, korisnijih i sigurnijih metoda.

Loša praksa paljenja strnjike, kao zastarelog načina uklanjanja žetvenih ostataka, veliki je rizik po život i zdravlje građana i imovinu, nanosi velike štete poljoprivredi i životnoj sredini, podsetilo je Ministarstvo.

Tako uklanjanje strnjike zakonom je zabranjeno i kvalifikuje se kao krivično delo, a za počinioce su previđene visoke novčane kazne.

Paljenjem strnjike nanosi se šteta poljoprivredi, jer se požarom uništavaju korisni mikroorganizmi u gornjim slojevima zemljišta i smanjuje njegova plodnost, smanjuje se i sadržaj humusa u zemljištu i uništava celokupan azot koji potom treba nadomestiti đubrenjem.

Požar od spaljivanja strnjike neretko se proširi na okolinu, uništavajući čitave ekosisteme, ugrožavajući lovnu divljač, divlje biljne i životinjske vrste, razarajući zaštićena područja, upozorilo je Ministarstvo.

Zagađenje vazduha paljenjem strnjike i time emitovanje veće količine ugljen-dioksida koji je u najvećoj meri uzročnik efekta staklene bašte utiče na klimatske promene, zbog kojih su sve češće ekstremne vremenske nepogode, koje štete poljoprivredi.

Uz to, rast prosečne temperature vazduha stvara veći rizik od požara koji su sve destruktivniji.

Paljenje strnjike koje se ipak još primenjuje u Srbiji, kao nedozvoljen način uklanjanja žetvenih ostataka s njiva, predstavlja visok bezbednosni rizik i nosi višestruke štetne posledice.


Izvor: Danas

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica