Ministarstvo: Imali smo sreće da obezbedimo đubrivo za narednu sezonu

Ministarstvo: Imali smo sreće da obezbedimo đubrivo za narednu sezonu

Podaci za prvih sedam meseci ove godine, govore da je Srbija izvezla maline u vrednosti od skoro 300 miliona evra, što je oko 50 miliona evra više nego lane, kaže savetnik ministra poljoprivrede. Pored toga Ministarstvo ističe da je imalo sreće da obezbedi dovoljne količine đubriva za predstojeću setvu.

džakovi sa đubrivom

Sa druge strane, kaže, količine koje izvozimo se smanjuju, pa je tako Srbija prošle godine u ovo vreme imala već 66.000 tona izvezeno, a ove praktično 44.000 tona.

„To može da ukaže na to koliko je visoka cena na svetskim tržištima, ali i da pada standard građana u svetu čim se manje kupuje. Ali, pretpostavljam da će se ovaj izvoz svakako realizovati u narednom periodu, jer idu i novogodišnji praznici, kada je izvoz veći i kada su rezultati još bolji”, rekao je Đaković za Tanjug.

On je dodao da se beleži izvoz i rast i kod povratrske proizvodnje.

Upitan o nestašici đubriva u svetu i da li Srbiju očekkuju takvi problemi, Đaković je rekao da imamo sreće da smo uspeli da obezbedimo dovoljne količine đubriva za predstojeću setvu.

„Ono što se najavljuje jeste da će se drastično više posejati pšenice pod pretpostavkom da bi kukuruz mogao ponovo da podbaci. Takođe je povećana proizvodnja uljane repice, ječma i ovsa. Praktično je teško naći seme ovih kultura koliko se traži”, naveo je on.

Ocenio je da su poljoprivrednici izgubili poverenje u proizvodnju kukuruza i da se okreću ozimim žitaricama.

„To sve neće uticati drastično na naše tržište, jer sejemo između 950 hiljana i milion hektara kukuruza pa je on i dalje kod nas vodeća kultura”, istakao je Đaković.


Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica