Malinari prekinuli protest – sutra sastanak sa ministrom poljoprivrede

Malinari prekinuli protest – sutra sastanak sa ministrom poljoprivrede

Proizvođači maline iz udruženja Limska dolina, prekinuli su sinoć blokadu puta, a za sutra imaju dogovoren sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Malina - © Pixabay

Iz udruženja malinara Limska dolina, poručuju da su odlučili da privremeno prekinu protest i ovim gestom, hteli su da pokažu da njihov cilj nije „rušenje“, već da su put blokirali kako bi se izborili za svoja prava. Boban Purić iz ovog udruženja očekuje da će nakon razgovora sa ministrom doći do povećanja otkupne cene maline, prenosi RTS. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, tokom gostovanja u jutranjem Dnevniku RTS-a, zahvalio se malinarima koji su odlučili da prekinu protest i što su prepoznali značaj dijaloga. Tokom sastanka, koji će se održati u četvrtak, ministar je rekao da će moći da razgovaraju o svim problemima osim o ceni. Biće reči o tome kako da se smanje troškovi proizvodnje, ali i kako da se odgovori na nove tržišne izazove. Jedan od njih je i taj što su mnoge zemlje počele sa gajenjem maline, a nisu to činile do sada. 

Ministar je tokom razgovora poručio da će ova godina biti teža nego prethodna i da prognoze za sledeću nisu maestralne. 

Rešenje problema leži u razgovoru malinara i otkupljivača, rekao je ministar ali i da su 2 najveća otkupljivača maline izašla sa otkupnom cenom od 125 do 130 dinara. 

Do maja meseca Srbija je izvezla ukupno 99.000 hiljada tona maline. Rečeno je i to da će Nacionalni savet za malinu početi sa aktivnim radom, a da je pre toga u okviru ministarstva bila formirana radna grupa za malinu, rekao je tokom gostovanja na RTS-u ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica