Malinari 5. aprila na razgovoru sa premijerkom

Malinari 5. aprila na razgovoru sa premijerkom

Proizvođači malina i kupina razgovaraće o višegodišnjim problemima u proizvodnji malina i kupina, otkupnim cenama i izvozu i uvozu sa predsednicom Vlade republike Srbije anom Brnabić, ministrima trgovine i poljoprivrede Rasimom Ljajićem i Branislavom Nedimovićem, kao i predstavnicima carine.

Malinari traže bolju cenu maline - © Agromedia 

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović izjavio je da je udruženje dobilo poziv za razgovor sa premijerkom Anom Brnabić posle više zahteva upućenih njoj I predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Proizvođači malina očekuju odgovor na pitanje da li će otkupljivači prihvatiti proizvođačku cenu koju su izračunali stručnjaci u Savetu za malinu, koji je formirala Vlada Republike Srbije, o čemu je naš portal nedavno pisao. To državno telo je predložilo cenu od 139,3 dinara po kilogramu, a sa prevozom i maržom od oko 173 dinara za otkup po kilogramu maline, kao i proizvođačku cenu za kupinu od oko 80 dinara, zavisno od sorte.

Kako javlja Beta, malinari od države zahtevaju da ih zaštiti većom kontrolom od uvoza i sprečavanjem da se malina iz Bosne i Hercegovine prodaje pod srpskim brendom kao I da se sagleda mogućnost za uvođenje prelevmana na uvoz tog voća.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica