Lokošničku začinsku papriku hoće i kupci iz Zapadne Evrope

Lokošničku začinsku papriku hoće i kupci iz Zapadne Evrope

U leskovačkom pomoravskom selu Donja Lokošnica 10. jula zvanično je počela sa radom Poljoprivredna zadruga „Lokošnički kozji rog“. Dvadesetak velikih uzgajivača autohtone industrijske paprike iz ovog, uglavnom povrtarskog kraja, udružilo se prošlog leta u jedinstvenu zadrugu, te su krajem marta ove godine za prvu direktorku izabrali Suzanu Mihajlović, stručnjaka sa najviše iskustva i znanja u gajenju paprike.

 

Bez paprike kozji rog nema dobrog jela ili roštilja

Lokošničani su potrošačima širom bivše Jugoslavije postali poznati po začinskoj „gruvanoj“ i sitno mlevenoj začinskoj paprici pre skoro dvadeset godina kada je u tom pitomom selu na obali Južne Morave krenula privredno – turistička manifestacija „Lokošnička paprikijada“.

Inicijator ove jedinstvene manifestacije i zagovornik osnivanja zadruge u Lokošnici bio je Aleksandar Minić jedan od rukovodilaca istoimene mesne zajednice.

„Za našu začinsku papriku zainteresovani su kupci u marketima širom zapadne Evrope. Bez nje nema dobrog jela ili roštilja. Javila mi se jedna gospođa iz Engleske, našeg je porekla, koja kaže da bi volela da tamo kupi našu papriku proizvedenu po eko-tehnologiji“, rekao nam je tokom „Paprikijade“ Aleksandar Minić.

Želja zadruge „Lokošnički kozji rog“ je da brendira ovu autohtonu industrijsku papriku

Na svečanom otvaranju paprikarske zadruge „Lokošnički kozji rog“, u subotu 10. jula, prisustvovali su Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, predstavnici Regionalnog zadružnog saveza, Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski upravni okrug, kao i predstavnici Savetodavne stručne službe leskovačkog Zavoda za poljoprivredu, ali i predstavnici brojnih medija.

„Želja nam je da brendiramo „Lokošnički kozji rog“, našu autohtonu industrijsku papriku jer ona je vrhunskog kvaliteta, u šta su se već uverili brojni kupci“, rekla je ovim povodom Suzana Mihajlović, direktorka novoformirane zadruge u Donjoj Lokošnici.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica