Poljska i Mađarska ZABRANILE uvoz pšenice iz UKRAJINE!

Poljska i Mađarska ZABRANILE uvoz pšenice iz UKRAJINE!

Poljska i Mađarska su u subotu (15. aprila) zabranile uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine, kako bi zaštitile lokalne poljoprivrednike, rekli su zvaničnici obe zemlje.

Pšenica

Ukrajinski izvoz žitarica prolazi kroz Evropsku uniju u druge zemlje otkako su ruskom invazijom blokirani tradicionalni crnomorski putevi ove ratom razorene nacije.

Međutim, zbog logističkih problema, žito se gomilalo i izgubilo na ceni, što je dovelo do protesta farmera i ostavke poljskog ministra poljoprivrede.

„Vlada je danas donela uredbu o zabrani ulaska, uvoza žitarica u Poljsku, kao i desetina drugih vrsta hrane“, rekao je lider vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski.

U suprotnom, „to bi dovelo do dalekosežne krize poljskog poljoprivrednog sektora…Moramo da zaštitimo poljsku poljoprivredu“, dodao je on.

Govoreći na konvenciji svoje desničarske stranke ,,Pravo i Pravda” u severnom selu Lise, Kačinjski je naglasio da je Poljska i dalje nepokolebljiva podrška susednoj Ukrajini.

„Ostajemo, bez i najmanjeg odstupanja, prijatelji i saveznici Ukrajine“, rekao je on.

U sličnom saopštenju, mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ, objavio je putem poruke poruci na Fejsbuku da Mađarska takođe zabranjuje uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.


Iz Varšava i Budimpešte rekli su da će njihove zabrane trajati do 30. juna. U Poljskoj će se zabrana odnositi na uvoz žitarica, šećera, mesa, voća i povrća, mleka, jaja i drugih prehrambenih artikala.

U saopštenju mađarskog ministarstva poljoprivrede koje je poslato novinskoj agenciji MTI, kaže se da će žito, uljarice i nekoliko drugih poljoprivrednih proizvoda biti zabranjeni.

Odgovarajući na saopštenje Poljske, ukrajinsko ministarstvo agrarne politike saopštilo je u subotu da „žali zbog odluke“.


„Poljski farmeri se suočavaju sa teškom situacijom, ali naglašavamo da se ukrajinski farmeri suočavaju sa najtežom situacijom s obzirom na rat”, dodaje se. Ministarstvo je predložilo da dve zemlje u narednim danima postignu novi dogovor koji bi zadovoljio obe strane. Portparol poljske vlade, Pjotr Miler, rekao je novinskoj agenciji PAP da su „otvoreni za druge akcije koje bi mogle da stabilizuju situaciju“.

Budimpešta je u svom saopštenju navela da tokom perioda zabrane ,,vlada očekuje trajno rešenje i usvajanje mera EU”. Mađarska je „posvećena zastupanju interesa mađarske poljoprivredne zajednice“, dodaje se.


Prošlog meseca, Poljska i Mađarska bile su među nekoliko evropskih zemalja koje su zatražile pomoć od Evropske unije da se suprotstave uticaju jeftinog ukrajinskog žita.

Izvor: EURACTIV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica