Kraljevačka sela među najuspešnijima u Srbiji

Kraljevačka sela među najuspešnijima u Srbiji

U ovogodišnjoj tradicionalnoj manifestaciji „Susreti sela Srbije“, koju svake godine organizuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije, kraljevačka sela i pojedinci nastavili su žetvu nagrada i priznanja započetih pre dvadesetak godina kada su pobedničke pehare i vredne nagrade ponela sela Vitanovac, a malo kasnije i Ratina. Ove godine među nagrađenima su komšijska sela Bukovica i Samail.

Kraljevačka sela i stvaraoci među najuspešnijima u Srbiji- © Milanko Danilovic /Agromedia

U konkurenciji sela do 1.000 stanovnika ove godine u manifestaciji „Susreti sela Srbije“ najbolja je bila Bukovica, kraljevačko selo poznato po uglednim voćarima i tradicionalnoj manifestaciji „Dan grejane rakije“, koja od lane ima međunarodni karakter. Drugo mesto pripalo je Zlakusu (Užice) a treće Oplanićima kod Kraljeva.

Među selima koja imaju između dve i tri hiljade stanovnika za najbolje u 2019. godini proglašeno je selo Pečenjevce (Leskovac), drugo je Banatsko Aranđelovo (Novi Kneževac), a treće Farkažmin (Zrenjanin). Mrčejevci kod Čačka su najuspešnije selo među onima sa više od dve a manje od tri hiljade žitelja, drugi je Itebej Žitište), a treće smederevsko selo Staraorce.

Prvu nagradu u konkurenciji sela između 3.000 i 5.000 stanovnika dobilo je Krnjevo kod Velike Plane, drugu Šilakovci a treću Lazarevo (Zrenjanin). Мeđu selima sa više od 5.000 stanovnika, posle Lozovika, apsolutnog pobednika za ovu godinu, najbolji su Bajmok , Omoljica i Novo Miloševo.

Кraljevačkim stvaraocima zlatne medalje

Među 18 dobitnika zlatnih medalja za pojedinačni doprinos kvaliteta života na selu su i Petar Kolović i Radoslav Premović iz kraljevačkih sela Samaila i Ratina. 

Kraljevačka sela i stvaraoci među najuspešnijima u Srbiji- © Milanko Danilovic /Agromedia

Najsjajnijim odličjima nagrađeni su i Bora Otić, autor emisije „5 Kazanje“ na TV Vojvodina, Snežana Simenulić iz Čalme, Neđo Tolić iz Banatskog novog sela, Zvonko Pavković iz Štiline, Slavko Brodarić iz Bosuta, Nikola Božinov iz Gračaca, Veljko Bojanić iz Bačkog Jarka i Zlatan Filipović Fehimović iz Novog Kneževca.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica