Rat između Ukrajine i Rusije – Da li nas očekuje poskupljenje hleba?

Rat između Ukrajine i Rusije – Da li nas očekuje poskupljenje hleba?

Rusija snabdeva oko 20 odsto svetskog izvoza pšenice, a Ukrajina oko 10 odsto, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija. Zajedno, oni čine oko 13% ukupne globalne proizvodnje pšenice.

Pšenica - ©Canva

Napadi Rusije na Ukrajinu, nekada poznatu kao žitnica Sovjetskog Saveza, mogli bi poremetiti poljoprivredni izvoz i dodatno povećati cene pšenice. To bi moglo da dovede do toga da osnovni proizvodi iz ostave, od brašna preko testenine do hleba, postanu skuplji.

Cene pšenice su već rasle u iščekivanju sukoba između Rusije i Ukrajine. Od 24. februara, cene pšenice na Čikaškom trgovačkom odboru dostigle su 9,35 dolara, najvišu tačku od jula 2020. „Neverovatno je, iskreno, da je ovo verovatno najiščekivanija invazija u istoriji, a ipak izgleda da je zauzela tržišta iznenađenjem“, rekao je Džejk Henli, generalni direktor poljoprivredne investicione firme.

Direktni efekti rusko-ukrajinskog sukoba na izvoz poljoprivrednih proizvoda se i dalje odvijaju. Bilo je napada u južnom delu Ukrajine, koji ima pet glavnih žitnih luka. Stalni prekidi mogli bi da utiču na sledeću sezonu žetve, koja počinje krajem juna, rekao je Vito Martieli, specijalista za žitarice i uljarice u kompaniji RaboResearch, koja analizira hranu i agrobiznis. Obično se dve trećine ruske pšenice i ječma izvozi tokom sezone pšenice, ali ako se sankcije nastave do jula, kada počne žetva, to bi moglo da smanji dostupnost žitarica u svetu, navodi se u izveštaju.

Više cene pšenice mogle bi podići globalne cene hrane

U tom kontekstu, cene hrane rastu širom sveta, a kriza bi mogla da pogorša trend. U januaru je FAO-ov indeks cena hrane porastao na najviši nivo od 2011. Indeks meri mesečnu promenu prosečnih cena u kategorijama hrane meso, mlečni proizvodi, žitarice, biljna ulja i šećer.

Zemlje sa niskim i srednjim prihodima, sa ograničenim proizvodnim kapacitetima, zavise od ovih velikih izvoznika.

Izvor: Qz.com

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica