Jubilej za ponos: 100 godina postojanja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

Jubilej za ponos: 100 godina postojanja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

U četvrtak je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu proslavljen jubilej, 100 godina postojanja. Ovom prilikom obeležen je čitav jedan vek uspešnog rada u nastavi, nauci i praksi tokom kog je ovaj fakultet prolazio kroz različite promene. Ovaj važan događaj ispratila je i naša ekipa. Evo šta smo zabeležili.

Poljoprivredni fakultet obeležio 100 godina postojanja - © Agromedia 

Ovo je jedan od 6 fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu u ovom delu Evrope.

„Jubilej je jako veliki. Veliki je za nas. Veliki je za Univerzitet, a veliki je i za našu zemlju. 100 godina kontinuiranog obrazovanja u oblasti poljoprivrede, a kasnije i prehrambene tehnologije rezlutiralo je velikim broje diplomiranih inženjera, magistara i doktora nauka koji danas rade na unapređenju poljoprivredne proizvodnje u zemlji Srbiji“, s ponosom ističe prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Poljoprivrednom fakultetu, dr. Vladan Bogdanović.

Kroz ovu insituciju je prošlo mnogo mladih nada u poljoprivredi i mnogo profeosra, a među njima je bilo i velikih zaboravljenih umova kao što je profesor Ivan Đaja, ili profesor Vlainac koji su u nekom trenutku bili dekani ovog fakulteta. Čitava jedna plejada akademika koji su ostavili neizbrisiv trag u svojoj oblasti u kojom su se bavili. Bez njih dodaje dr. Vladan, fakultet ne bi bio takav kakav je danas.

Vladan Bogdanović prodekan za nauku - © Agromedia 

„Zahvaljujući istraživanjaima koji su postignuti na fakultetu, ceo Univerzitet u Begradu je dobro rangiran. Zahvaljulući oblasti prehrambene tehnologije, ove godine je beogradski univerzitet na na 41 mestu, a do samo pre godinu dana je bio na 35. Tako da je zbog Poljoprivrednog fakulteta i Univerzitet dobro rangiran“, ističe dr. Vladan Bogdanović.

Ovaj fakultet svake godine upisuje ukupno oko 950 studenata. Trenutno su u procesu reakreditacije, tako su pripremljeni i novi studijski programi. Neki od njih su reorganizovani, a neki su potpuno promenjeni, ali uvršteni su i neki potpuno novi. Jedan od njih je zaštita životne sredine u proizvodnji hrane. Studijski program za melioraciju će se više baviti vodama i upravljanjem zemljištem. Tako da pored nekih standarnih kao što su biljna proizvodnja, zootehnika ili prehrambena tehnologija, za svakog budućeg studenta postoji nešto zanimljivo.


Sagovornici: dr. Vladan Bogdanović, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica