JAKO NEVREME pogodilo JUG i CENTAR Srbije! – Šta je sa protivgradnom zaštitom?

JAKO NEVREME pogodilo JUG i CENTAR Srbije! – Šta je sa protivgradnom zaštitom?

Tokom dana vikenda jako nevreme praćeno gradom i jakim olujnim vetrom pogodilo je okolinu Pirota na jugu Srbije i sela oko Kragujevca i Vrnjačke Banje. Štete se još uvek procenjuju, a ministar poljoprivrede je izjavio da se trenutno najviše pažnje usmerava na zaštitu najvećeg voćarskog kraja a to je Zapadna Srbija.

Nevreme, grad, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu

Okolina Kragujevca pogoćena gradom

Grad je juče popodne i noćas izazvao štetu u okolini Vrnjačke Banje i Kragujevca i u toku je procena štete koju rade osiguravajuće kuće i lokalni inspekcijski organi, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao magacin Republičke direkcije za robne rezerve u Beogradu.

“To se desilo juče posle podne i u toku noći, ekipe su na terenu, u kontaku smo sa Asocijacijom malinara da li oni imaju eventualne štete. To će osiguravajuće kuće i lokalni inspekcijski organi koji su nadležni za to, da izvrše procenu”, rekao je Branislav Nedimović.

U Pirotu najviše štete pretrpelo povrće

U kasnim popodnevnim satima pirotsko selo Krupac u kome većina meštana živi od poljoprivrede, tačnije od povrtarstva, zadesio je jak grad koji je, kako kažu meštani, naneo štetu usevima, koja tek treba da se utvrdi. Tokom vikenda grad ogromne veličine padao je i na Planinarskom domu.

Šta je sa protivgradnom zaštitom?

Ministar je, tokom obilaska magacina Republičke direkcije za robne rezerve u Beogradu sa predsednikom Vučićem, naveo da su u poslednja tri dana ispaljene 1.003 rakete sa 114 protivgradnih linija odbrane.

“Mi smo u poslednje četiri godine potpuno renovirali i uveli automatsku protivgradnu odbranu na području radarskih centara Samoš, Bajša i Fruška gora, dakle kompletna Vojvodina je pokrivena. Hrvatska i Mađarska nemaju ovakav način protivgradne zaštite, tako da se mi sami branimo od svih gradonosnih oblaka koji odatle dolaze”, naveo je Nedimović.

Podsetio je da je Radarski centar Valjevo potpuno pokriven automatskim stanicama za protivgradnu zaštitu, koja se pokazala veoma efikasnom, jer u poslednje tri godine tamo štete od grada gotovo da nije ni bilo.

Sva pažnja usmerena na Zapadnu Srbiju

Nedimović je rekao da je polovina površine koju brani Radarski centar Bukulja pokrivena automatskom protivgradnom odbranom i da je u toku završetak opremanja ostalih stanica na tom terenu.


“Sada radimo sa Republikom Srpskom da zaštitimo Zapadnu Srbiju na prostoru od Vlasenice do Višegrada. Tamo se radi četrdesetak proitivgradnih automatskih stanica i time ćemo potpuno zaokružiti Zapadnu Srbiju, koja nam je najizdašniji voćarski kraj”, rekao je Nedimović.

Izvor: Kragujevačke Nedeljne Novine; Pirotske vesti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica