GMO svinje odobrene za ishranu u SAD

GMO svinje odobrene za ishranu u SAD

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila jepatent” genetski modifikovanih svinja, za ishranu, ali i za uzgoj” u medicinske svrhe.

GMO svinje mogle bi da se koriste za obezbeđivanje organa i tkiva za transplantaciju, ili za proizvodnju mesa koje je bezbedno za ljude sa alergijama na meso.

„Odobrenje životinjskog biotehnološkog proizvoda za hranu i kao potencijalni izvor za biomedicinsku upotrebu predstavlja ogromnu prekretnicu za nauku“, rekao je komesar FDA Stiven M. Han u saopštenju za štampu.

Svinje se zovu „GalSafe” svinje jer im nedostaje molekul koji se naziva alfa-gal šećer, koji može izazvati alergijske reakcije. 

Alfa-gal šećer nalazi se kod mnogih sisara, ali obično ne i kod ljudi.  Međutim, Alfa-gal sindrom (AGS) uzrokuje ozbiljnu alergiju na meso, a može se desi nakon ujeda krpelja.

FDA je utvrdila da su svinjski proizvodi GalSafe bezbedni za ishranu opšte populacije.

Osim što bi koristile za ishranu, od njih bi mogli i da se prave lekovi poput heparina, uobičajenog razređivača krvi proizvedenog iz životinjskog tkiva. GalSafe soj takođe može biti koristan u transplantaciji organa, jer alfa-gal šećer može biti uzrok odbacivanja organa. Bezbednost ovih organizama u potencijalnim transplantacijama nije proverena, pa su potrebna dalja istraživanja.

Ovo nije prvi put da FDA odobrava genetski modifikovane životinje.


FDA je 2009. odobrila genetski izmenjene koze, a 2015. godine i piliće koji su se koristili u proizvodnji lekova, ali svinje GalSafe označavaju prvi put da je FDA odobrila genetski izmenjenu životinju i za ljudsku i za medicinsku upotrebu.

Izvor: Nova ekonomija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica