Edukacija: Kako smanjiti troškove u rasadničarskoj proizvodnji?

Edukacija: Kako smanjiti troškove u rasadničarskoj proizvodnji?

Sa ciljem da podrži proces prilagođavanja domaće rasadničarske proizvodnje potrebama i zahtevima kupaca, otvorenim tržištima i sve zastupljenijim ekološkim standardima “Zelena mreža” je inicirala regionalne konsultacije okupljajući sve interesne strane. Ovom prilikom predstavljena su nova poslovna, ekološka rešenja i relevantne informacije rasadničarima Rasinskog okruga.

 

Prva u nizu radioničarskih sesija “Zelena mreža održivih rasadnika” u okviru istoimenog projekta održana je protekle nedelje u Regionalnoj privrednoj komori u Kruševcu, u organizaciji UG Ekonaut i Privredne komore Srbije – Grupacije za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za zaštitu životne sredine. 

Iako u mnogim zemljama proizvodnja ukrasnog bilja i sadnica predstavlja značajan deo privrede, zaštićen i podstaknut od strane države, u Srbiji je rasadničarstvo još uvek nedovoljno definisano.

Vladimir Milutinović, stručni saradnik na Šumarskom fakultetu istakao je koliko je važna racinalna upotreba resursa u rasadnicima u cilju smanjenja troškova proizvodnje, gubitka vode i osiromašenja zemljišta. Samim tim je izložio niz mera, koje domaće rasadničare mogu dovesti do veće proizvodne održivosti, pa samim tim i veće konkurentnosti. Kompostiranje, sekundarna proizvodnja bio gasa ili peleta, reciklaža i kružna upotreba vode, zaštita zemljišta od iscrpljivanja ili zagađenja biološkim materijalom preostalim iz primarne proizvodnje samo su neki od predloga koji mogu da učine proizvodnju jefitnijom i boljom.

U narednom periodu “Zelena mreža održivih rasadnika” u sklopu projekta i najavila će nastaviti da pruža informacije i konsultacije koje će podstaći  raznoliku, a preko potrebnu pomoć za rasadničarsku proizvodnju. Naravno do takvog, poželjnog raspleta, kakav je u širokom interesu cele jedne nacionalne privredne grane, može se doći jedino uz bržu, konstruktivnu i ciljanu podršku institucija, na kojima za početak ostaje da je potvrde – zakonom i budžetom.  

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica