Država nakom ZABRANE izvoza – BLOKIRALA svoje unutrašnje tržište i promet žitarica

Država nakom ZABRANE izvoza – BLOKIRALA svoje unutrašnje tržište i promet žitarica

Ratari su ogorčeni, jer doskora nisu mogli prodati ni kilogram kukuruza za preživljavanje. Prolećna setva je ugrožena, jer je cena kukuruza oborena za 5-6 dinara po kilogramu, i time znatno umanjuje sredstva za prolećnu setvu.

Možda je bolje posejati samo najkvalitetnije parcele, a ostalo zemljište ostaviti da se ,,odmori”, kao što to rade nemci, svake 4-5 godine.

Ovaj štetočinski režim je napravio haos-pred sam početak prolećne setve. Umesto da su otkupili tržišne viškove žitarica u ponudi za državne robne rezerve u visini od 200-400.000 tona, kao što je bilo ranijih godina, a mi predlagali proteklih decenija, štetočinski režim vlasti – rigoroznim administrativnim merama blokira sopstveni unutrašnji promet roba, zabranom izvoza žitarica. Znajući da su Vojvođanski ratari isključivo izvozno orijentisani, oni su najviše oštećeni i ekonomski oslabljeni.

Deklarativno zalaganje za ulazak u EU pada u vodu, jer ovaj režim vlasti radi sve suprotno politici EU, gde je tržište i protok roba slobodan.

  •  Tražimo hitno ukidanje štetočinskih mera zabrane izvoza kukuruza, jer je još uvek u našim ambarima, kao i pšenice koja je uglavnom kod trgovaca.
  • I na kraju zapitajmo se – koje još budale idu na izbore sa unutrašnjom blokadom prometa roba (žitarica pre svega) i zabranom izvoza?

Za gore navedene organizacije poljoprivrednika koje zastupa ovlašćeno lice – Jovan Negovan.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica