Država donosi posebne mere podrške za poljoprivredu

Država donosi posebne mere podrške za poljoprivredu

Država donosi posebne mere podrške za poljoprivredu - © Pixabay

Iako se u paketu ekonomskim mera ne pominje poljoprivreda, Branislav Nedimović je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio i da će država doneti posebne mere za poljoprivrednike.

Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, država će obezbediti kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva, ali i sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu.

Pored toga, dobra vest za stočare koji se bave uzgojom jagnjadi i goveda je ta, da će ih „Al dahra” otkupljivati. Ovo je posebno obradovalo pirotske farmere koji ovog proleća imaju više od 10.000 jaganjaca za prodaju, a koje nema ko da kupi zbog zatvaranja pečenjara i restorana.

„Moram da se zahvalim našim prijateljima iz UAE koji će preko „Al dahre” otkupiti jaganjce, goveda i plasirati na tržište UAE. Radimo na tome i očekujem da od nedelje već krenemo sa tom aktivnošću. U domaćim marketima će biti u najvećem broju jagnjad koji su poreklom iz Srbije. Ove priče koje su vezane za to da će da se desetkuje stočni fond – ne brinite, imamo najbolje subvencije u krugu od 1.000 kilometara za tovno govedarstvo”, kazao je Nedimović.

Država donosi posebne mere podrške za poljoprivredu - © Pixabay

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar poljoprivrede je istakao važnost poljoprivrede.  

„Mi nemamo more, naftu, zlato u tim količinama koliko bismo želeli, ali hrane imamo i za okruženje”, naglasio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, biće donete dve mere.

„Imali smo sastanak koordinacionog tela za rešavanje ekonomske krize. Dogovorili smo da ćemo imati kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva. Ona će ići preko Uprave za agrarna plaćanja. To će biti subvencionisani krediti koji će ići u većem obimu. S druge strane imaćemo sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu, pre svega mislim na male mlekare, na one koji su bili povezani sa zelenim pijacama, najčešće su to rani povrtari. Tu ćemo imati potpun paket, plus ostale mere koje su vezane i za pravna lica”, kazao je Nedimović.

Izvor: Pirotske vesti


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica