Domaći ratari traže: Realna cena kukuruza da bude 25 dinara

Domaći ratari traže: Realna cena kukuruza da bude 25 dinara

Kako su s početkom godine zabeležene rekordne cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, između ostalog i kukuruza, došlo je do novih okolnosti na globalnom tržištu. Iz nedelje u nedelju cene rastu ili stagniraju na visokom nivou, što je povod velikim kompanijama da otkupljuju velike zalihe.

Ove promene utiču i na domaću proizvodnju kukuruza, ipak, ne onako kako bi domaći ratari želeli. Kako ocenjuju domaći ratari, realna cena kukuruza treba da bude 25 dinara, piše BETA.

Skuplje cene dizel goriva, mineralnog đubriva i semena

Da je do poskupljenja kukuruza došlo bez istovremenog poskupljenja dizel goriva, mineralnog đubriva i semena, moglo bi se govoriti da poskupljenje smanjuje gubitke u proizvodnji, poručuju iz Udruženja Pančevački ratari.

Predsednik ovog udruženja Jovan Negovan tvrdi da poljoprivrednike „uništava sopstvena država, jer preko cene na dizel gorivo na ime poreza i drugih dažbina uzima 90 dinara po litru“. Prošle godine njegovo gazdinstvo je pod kukuruzom imalo 70 hektara i pola roda je prodato po ceni od 18 do 22 dinara.

Kada je reč o količini kukuruza koji je izvezen do početka februara, prema podacima iz Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica ”Žita Srbije“ iz Srbije je izvezeno 1.75 miliona tona kukuruza. Ispred udruženja je govorio Vukosav Saković koji je ovom prilikom ocenio da će godina biti uspešna kada se izveze 3.2 miliona tona.

Rekordne cene kukuruza i pšenice od 2013.

Da je početak godine turbulentan pokazuju i podaci sa novosadske produktne berze, prema kojima je pred kraj januara kukuruz dostigao najvišu cenu još od maja 2013. godine. Samo jedan od pokazatelja da su značajne promene u toku bio je dostignuta cena od 22 din/kg. Slično stanje beleži i pšenica sa cenom od 24.50 din/kg u istom periodu.

Povodi zbog kojih dolazi do rasta su mnogobrojni. Podsetimo se da Rusija od 1. marta ove godine uvodi velike izvozne takse za pšenicu što rezultira povećanjem cene iste širom svetskih kontinenata.

Prognozirane su manje zalihe kukuruza na južnoameričkom kontinentu, a i u Sjedinjenim Američkim Državama slična su očekivanja. U okviru prethodnih dešavanja u Kini je predviđen porast potrošnje ove žitarice za oko 6 odsto. Za povod se uzima oporavak proizvodnje svinja, a ujedno i opšti porast u drugim sektorima.


Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica