Da li je potrebno više inspektora za bolju kontrolu hrane u Srbiji?

Da li je potrebno više inspektora za bolju kontrolu hrane u Srbiji?

Voće i povrće na tržištu Srbije zdravstveno je ispravno, navode u Ministarstvu poljoprivrede. Od oko 3.000 uzoraka, koliko su ove godine proveravali u laboratorijama, nedozvoljene količine pesticida pronašli su u 11 od domaćih proizvođača, i u dve pošiljke – paprika i pomorandži iz Turske i Albanije.

Jabuke - © Agromedia

Samo tri fitosanitarna inspektora kontrolišu bezbednost voća i povrća u Beogradu, bilo u proizvodnji ili u prometu,
kažu u Upravi za zaštitu bilja. U Srbiji ih nema više od 100.

U Zakonu o bezbednosti hrane ne definiše se jasno čija je nadležnost pijaca. Sve inspekcijske službe koje imaju nadležnost po osnovu Zakona o bezbednosti hrane ili po osnovu drugih zakona sporadično vrše kontrole na pijacama, objašnjava direktor Uprave Ministarstva poljoprivrede za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

Voćnjak - © Agromedia

Stručnjaci godinama upozoravaju da je zemljište kontaminirano od bombardovanja. I kao da to nije dovoljno, mnogi prskaju biljke a da malo znaju kako se to bezbedno radi. Mnogi poljoprivrednici kažu da nikada nisu prošli obuku za rukovanje pesticidima i da nisu doživeli da to neko organizuje i da ih pozove.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd poručuju da rezultati analiza rađenih u njihovoj laboratoriji pokazuju da nema mesta za zabrinutost kada je reč o voću i povrću.

Svake godine inspekcija određuje po regionima domaće proizvođače čije će proizvode kontrolisati i u laboratoriji. Kada je reč o robi iz uvoza, u laboratoriji se proverava samo ona za čiju pošiljku se na osnovu analize rizika proceni da može biti sporna. Ostale inspekcija kontroliše tako što pregleda njihovu dokumentaciju i fizički proverava robu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica