Čvarci skuplji od pršute: Da li će se uskoro kupovati na komad?

Čvarci skuplji od pršute: Da li će se uskoro kupovati na komad?

Cene čvaraka su poslednjih godina prilično visoke u prodavnicama, a naročito ove godine. Na primer, duvan čvarci koštaju 2.320 dinara, a da bi ublažili visoke cene bar „na oko“, trgovci stavljaju 232 dinara za 100 grama.  

Visoke cene čvaraka trgovci pravdaju sve većom popularnošću, ali proizvođači smatraju da su te cene „prenaduvane” i da se neko dobro ugrađuje. Za razliku od marketa, cene čvaraka u mesarama su dosta povoljnije. Kilogram košta od 700 do 1.300 dinara. Takve su cene i na pijacama po Srbiji.

Kako оbjašnjava agroanalitičar Goran Đaković, očigledno je da pojedini trgovci, pre svega u Beogradu, zloupotrebljavaju svoj položaj na tržištu.

„Ako imamo u vidu pad cene tovljenika, odnosno glavne ulazne sirovine, uz koju cenu koštanja ulaze još so, energija i rad, možemo zaključiti da nema logike da su u Valjevu i Kraljevu 1.200, a u Beogradu, u radnjama 2.500 dinara – smatra Đaković.

Ovakvo ponašanje treba sankcionisati za primer, a potrošači bi trebalo da se preorijentišu da nabavku rade direktno od domaćina. To će biti najbolje i za selo i za njihov budžet“, zaključuje Đaković.

U zavisnosti od trgovinskih lanaca, cena čvaraka varira i za 1.000 dinara po kilogramu.

Tovljenicima pala cena

Prošle nedelje cena tovljenika nije prelazila 160 dinara za kilogram, dok trgovci plaćaju od 130 do 135 dinara. Pojeftinila je i prasetina, pa kilogram košta 160 dinara. Proizvođači kažu da su u gubitku, po svakom tovljeniku, nekoliko hiljada dinara.

Izvor: Novosti


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica