Svet poljoprivrede Prodavnica

Borba za malinu i kupinu: Proizvođači traže deo ekstra zarade od otkupljivača

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji rekao je da to udruženje apeluje na otkupljivače da deo ekstra zarade podele sa proizvođačima zbog toga što se to voće izvozi po ceni od najmanje 70 odsto višoj od otkupne.

Podsećamo da je izvozna cena maline najviša u poslednjih 15 godina zbog povećane tražnje i smanjene proizvodnje u Poljskoj i Čileu, a da su kilogram maline ove godine otkupljivači plaćali proizvođačima manje od 2 evra.

Sa druge strane, deo kupina ove godine nije ni obrano, jer se kilogram plaćao od 20 do 60 dinara, a sada je kilogram od 120 do 150 dinara.

Radović ističe da bi proizvođači bili zadovoljni da im otkupljivači od ekstra zarade isplate bar još 20 dinara po kilogramu. Ta doplata bi, kako je rekao, motivisala proizvođače da obnove zasade malinjaka, ali i kupina, umesto da ih uništavaju.

Radović je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije donelo odluku da subvencioniše obnovu malinjaka u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu kvalitetnim sadnicama.

Ministarstvo će, prema njegovim rečima, dotirati 90 odsto od cene sadnica maline da bi se obezbedio veći prinos jer je sa oko 25 tona po hektaru u proseku, pao na oko četiri tone i „u takvim uslovima ni jedna cena ne može da nadoknadi troškove i obezbedi zaradu“.On je rekao da ne treba dopustiti da malinjaci u Srbiji dožive istu sudbinu kao zasadi kupina koji su skoro potpuno uništeni.

Zbog cene kupina od 20 do najviše 60 dinara po kilogramu ove godine mnogo proizvođača nije bralo to voće, a oni otkupljivači koji su uspeli da otkupe izvesne količine sada ga prodaju po 120 do 150 dinara po kilogramu“, rekao je Radović.

Kupine su, kako je rekao, već petu godinu za bagatelu i zato su površine sa oko 6.000 hektara svedene na maksimalno 4.000 hektara, uništene su u reonima Ražnja, Brusa, Aleksandrovca i Valjeva.

Izvor: Sat TV

Komentari