Vest – Blokada puteva zbog niske otkupne cene suncokreta

Vest – Blokada puteva zbog niske otkupne cene suncokreta

Udruženja poljoprivrednika iz Stiga, uz podršku Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije, donela su odluku da u sredu 26. avgusta 2015. godine blokiraju puteve. Na taj način žele da izraze nezadovoljstvo zbog trenutne otkupne cene suncokreta koja iznosi 36 dinara po kilogramu zrna.

Blokada puteva - ©Agromedia

Proizvođači suncokreta koji su obavili žetvu sredinom avgusta i svoj rod predali lokalnim otkupljivačima dobili su akontacionu cenu od 42 do 43 dinara po kilogramu. U petak 21. avgusta 2015. godine, veliki otkupljivač suncokreta, Viktorija grupa, proizvođačima je ponudila akontacionu cenu od 36 dinara, koju su prihvatili i ostali otkupljivači na tržištu. To je bio direktan povod da proizvođači iz Stiga donesu odluku da svoje nezadovoljstvo iskažu blokadom puteva.

Poslednja ponuđena cena od 36 dinara za kilogram suncokretovog zrna ne pokriva uloženo, a o zaradi nema ni reči.

Poslednje dve godine proizvođačima suncokreta izostala je zarada na toj kulturi. Mnogi od njih, ove godine primenili su punu agrotehniku u proizvodnji suncokreta, nadajući se da ce konačno zaraditi. I pored nešto manjih prinosa, sa cenom od 42 dinara po kilogramu, sa kojom je žetva i startovala, uspeli bi to da ostvare.

Poslednja ponuđena cena od 36 dinara za kilogram suncokretovog zrna, prema njihovim rečima, ne pokriva uloženo, a o zaradi nema ni reči.

ugovorima koje su sklapali sa uljarama stoji da će se proizvođačima suncokreta isplatiti tržišna cena koja bude u trenutku žetve, s obzirom na to da je cena ove kulture u regionu znatno veća.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije, Jovica Jakšić i predsednik skupštine ove organizacije, Ivan Vučković, apeluju na Ministarstvo poljoprivrede da ih zaštiti od monopolskog ponašanja pojedinih kompanija koje, prema njihovom mišljenju, kreiraju cenu suncokreta na tržištu isključivo vodeći računa o sopstvenim interesima.


Izvor vesti:
Agromedia 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica