Biosens osvojio srebrnu medalju za najbolju živu laboratoriju

Biosens osvojio srebrnu medalju za najbolju živu laboratoriju

U konkurenciji od 22 projekta iz cele Evrope, projekat FRACTALS Instituta BioSens i Vojvođanskog IKT klastera (VOICT) osvojio je srebrnu medalju na evropskom takmičenju „Best Living Lab Project 2016 Award“, organizovanom od strane Evropske mreže živih laboratorija (eng. European Network of Living Labs).
 

Biosens osvojio srebrnu medalju za najbolju živu laboratoriju - © Pixabay

Institut BioSens osnovao je 2013. godine živu laboratoriju za preciznu poljoprivredu (eng. Living Lab in Precision Agriculture – PA4ALL). Ovo je prva živa laboratorija u Srbiji i jedina u Evropi u oblasti precizne poljoprivrede. PA4ALL omogućava da se u realnim uslovima, na terenu, testiraju nova rešenja i prototipovi iz oblasti informacionih tehnologija primenjenih u poljoprivredi.

Kroz projekat FRACTALS, finansiran od strane Evropske komisije, Institut BioSens i VOICT omogućili su da u 43 mala i srednja IKT preduzeća iz cele EU, od čega 13 iz Srbije, bude uloženo 5,52 miliona evra za razvoj FIWARE aplikacija u poljoprivredi.

Nastojanja Instituta BioSens i VOICT da aktivno povežu IKT kompanije i web-preduzetnike sa sektorom poljoprivrede prepoznata su na evropskom nivou kroz ovu značajnu nagradu, koja će biti uručena na manifestacijiOpen Living Lab Days“ od 29. avgusta do 01. septembra u Krakovu, u Poljskoj.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica