PRIPREME ZA SETVU uveliko počele – Strana semena kukuruza U MANJKU!

PRIPREME ZA SETVU uveliko počele – Strana semena kukuruza U MANJKU!

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, gostujući na TV PRVA, izjavio je da su pripreme za prolećnu setvu već uveliko krenule. Očekuje se da setva pšenice i kukuruza prođe u najboljem redu. 

 

Ove godine biće posejano oko milion hektara kukuruza, a to je od 40 do 50 hiljada više nego prošle godine.

Za setvu kukuruza u našoj zemlji obezbeđena je dovoljna količina semena, istakao je ministar poljoprivrede. Ipak nekih semena koja dolaze iz inostranstva, ove godine, neće biti u dovoljnoj količini za setvu. Sve je to posledica korona virusa, zatvaranja granica i otežanog prometa.

To će se uspešno nadomestiti domaćim sortama semena kojih, kako je ministar rekao, na svu sreću imamo u dovoljnim količinama.

Kada je reč o pšenici, stručnjaci ističu da je u većini delova naše zemlje pšenica dobro “krenula”, ali loši vremenski uslovi s početka godine doveli su do promrzavanja pšenice na nekim parcelama. Dobra vest je što je, uprkos niskim temepraturama, koren pšenice to veoma dobro podneo.

U narednom periodu primenjivaće se određene agrotehničke mere koje će pšenicu oporaviti. Dok u narednih dva meseca, možemo da očekujemo i kišu koja će biti veoma korisna za naredovanje ove ratarske kulture.

Na pitanje da li će poljoprivrednici biti sprečeni da odu na njive ukoliko dođe do uvođenja policijskog časa, ministar Nedimović, rekao je da za poljoprivrednike neće biti problema i da će sve svoje obaveze moći da obavljaju po planu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica