PADAJU CENE HRANE: Globalni trend zbog pojeftinjenja žitarica i mleka

PADAJU CENE HRANE: Globalni trend zbog pojeftinjenja žitarica i mleka

Kad se radi o globalnom stanju cena hrane, putanja cena hrane pada i to već deseti mesec za redom. Cene hrane pale su i u januaru, ponajpre zbog pojeftinjenja žitarica i mleka i mlečnih proizvoda, izvestila je u petak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

supermarket s namirnicama

CENE HRANE U SVETU KONAČNO U PADU

Indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u januaru za jedan bod u odnosu na revdiranu vrednost u decembru, na prosečna 131,2 boda, najniže od maja 2021. godine, izvestio je FAO.

Njegova vrednost na početku godine niža je za 18 odsto no što je bila u martu 2022, prvom mesecu ruske invazije na Ukrajinu.

Najviše su na početku godine pojeftnila biljna ulja, za 2,9 odsto u odnosu na decembar, zbog prigušene potražnje za palminim i sojinim uljem i obilnom ponudom suncokretova i ulja uljane repice.

Značajno su pale i cene mleka i mlečnih proizvoda, za 1,4 odsto, i šećera, za 1,1 odsto u odnosu na decembar.

Cene žitarica bile su više-manje nepromenjene u odnosu na decembar, budući da je 2,4-postotno pojeftinjenje pšenice pod uticajem snažne proizvodnje u Rusiji i Australiji, neutralizovalo 6,2-postotno poskupljenje pirinča, poduprto talasom potražnje u pojedinim azijskim zemljama.

U odnosu za prošlogodišnji januar cene žitarica bile su više za 4,8 odsto, izračunao je FAO.

Izvor: Bankar.me


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica