Zastarela mehanizacija gorući problem u poljoprivredi

Zastarela mehanizacija gorući problem u poljoprivredi

U Srbiji ima više od 400.000 traktora, a stručnjaci navode da je za obnovu mehanizacije potrebno godišnje u rad uvoditi oko 15.000 novih traktora. Sa druge strane, obnova mehanizacije je skupa investicija za većinu poljoprivrednika, za koju mnogi nemaju finansijskih sredstava, ali ni uslove da se zaduže kod banaka, zbog čega je poljoprivredna mehanizacija u Srbiji sve starija. Ovaj trend potvrđen je i kroz anketu koja je sprovedena na Agromedia portalu. 

Pitanje koje smo postavili našim čitaocima glasilo je:

Koliko je stara vaša poljoprivredna mehanizacija?

Veliki odziv čitalaca pokazao je da je pitanje obnove poljoprivredne mehanizacije gorući problem naših poljoprivrednika.

U svom posedu nove mašine ima nešto više od 4% poljoprivrednika, dok mehanizaciju starosti preko 2, odnosno 5 godina koristi samo 3,09%.

Kako starost poljoprivredne mehanizacije raste, tako se povećava i broj njihovih vlasnika, pa tako traktore starije od 10 godina koristi nešto preko 6% poljoprivrednika, dok mehanizaciju koja je prešla punoletstvo, odnosno starija je od 20 godina, poseduje više od 17% domaćinstava.

Nažalost, srpski poljoprivrednici svoje njive najviše obrađuju poljoprivrednom mehanizacijom koja ima preko 30 godina, a da ovakve mašine koriste u svom radu potvrdilo nam je više od 69% naših čitalaca.

Starost poljoprivredne mehanizacije, odnosno traktora, jedna je od većih slabosti u srpskoj poljoprivredi. Zastarele mašine se najviše nalaze u posedu malih gazdinstava koja u proseku obrađuju oko 4,5 hektara, a kojih je u Srbiji čak 80%. Zbog zastarele mehanizacije Srbija u žetvi trpi godišnje gubitke od oko 5%, dok je u svetu to najviše 1 procenat.

Svake nedelje na poljoprivrednom portalu AGROmedia.rs očekuje vas nova anketa.


Učestvujte i vi, uporedite vaše mišljenje, iznesite svoj stav!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica